WAMs utrymmen övertas från och med början av juni av konstnären Anu Pentiks installationer som kombinerar keramik och trä. Sommarutställningen Anu Pentik – I början fanns ett frö visar Pentiks nyaste konstnärliga produktion. I den narrativa helheten, som Pentik planerat särskilt för WAM, formar hon skickligt keramiken enligt livscykelns teman från svävande frön till förkolnat trä.

Utställningen visas den 4 juni – 19 september 2021

Ett tryggt museibesök

  • Vänligen bekanta dig med anvisningarna om ett coronasäkert museibesök. Håll tillräckliga avstånd till andra. Tvätta händerna när du kommer till museet eller använd handsprit. Hosta och nys i armvecket. 
  • Vi ber att du använder munskydd när du besöker oss.
  • Tills vidare tar vi endast emot kortbetalning. 
  • Stanna hemma om du har minsta förkylningssymtom. 

WAM utställnings broschyr

Besök utställning virtuellt

 

Tonvis med lera och hundratals meter timmer

En brinnande iver och lust att testa keramikens gränser har lett Pentik från keramikfabriken till de stora installationernas värld som senaste visades i Konsthallen i Helsingfors år 2017. Inspirerad av publikframgången i Konsthallen har Pentik bearbetat helheten som nu visas i WAM i mer än två års tid. Konstnären berättar att det har gått åt mer än 400 meter nästan 200 år gammalt timmer, 900 kilo stengodslera, 800 kilo gjutlera och 600 kilo pappersporslin.

Vägen mot konsten

Pro Finlandia-belönade Anu Pentik (f. 1942) har vandrat en händelserik och färgstark bana från formgivning och brukskeramik till konstnärligt arbete, som har varit hennes fokus under de senaste årtiondena. Den i Posio bosatta konstnären betraktar sin omgivning med en sensibel blick. Inspirationen till hennes produktion finns i den lappländska naturens fauna, färger och former, men främst av allt i det självupplevda livets olika skiftningar. 

 

Övre bilden: Anu Pentik, Ungdom 2019-2020, detalj. Foto: Tanu Perintö.
Video: Anu Pentiks verk Ungdom. Detalj. Videofilm: Tanu Perintö.

Nyckelord: