Alia Farids essäfilm vandrar genom traditionella festtraditioner på ön som lever i sin egen rytm enligt en evig årscykel.

Ett tryggt museibesök

  • Vi ber våra besökare att följa allmänna coronaråd och rekommendationer.
  • Håll distans, var noga med hand- och hosthygien och använd gärna munskydd då du besöker oss.
  • Stanna hemma om du har minsta symtom på coronasmitta.

I utställningen visas ett videoverk som Alia Farid gjort som beställningsarbete för biennalen i Sharjah. Under inspelningen reste konstnären hundratals kilometer från spetsen av Arabiska halvön till den iranska ön Qeshm under fiskarnas nyårsfest Nowruz Sayyad. Under denna högtid upphör all fiskeverksamhet, som är byns viktigaste näring, för att hedra naturen.

Alia Farids essäfilm vandrar genom traditionella festtraditioner på ön som lever i sin egen rytm enligt en evig årscykel. En kör av människor som deltar i ritualerna ger rytm åt berättelsen, som reser från bygemenskapen till öknen och dansar med karaktärer i djurmasker. 

Likt Farids många andra verk skildrar At the Time of the Ebb (ung. Vid ebbtid) genom flera mindre berättelser människornas liv och kultur i området. Konstnären plockar fram fantasifulla vyer ur situationerna som filmats och skapar på så sätt en helhet som är mytisk och magiskt naturalistisk. Verket påminner om mångfalden i livet i dag genom att skildra människolivet i det politiskt laddade gränsområdet ur en överraskande synvinkel. Farid kommenterar med sitt verk frågor som anknyter till nationella och ideologiska gränser. 

Alia Farid

Alia Farid (f. 1985) bor och arbetar i Kuwait och Puerto Rico. Hennes verk synliggör berättelser som härskarna inte har gett utrymme för. Farid arbetar tvärvetenskapligt med skrivande, teckningar, film, skulptur och installation som sina uttrycksmedel. Farid kommer att ha en soloutställning i Contemporary Art Museum St. Louis år 2022 och i Torontos Power Plant Contemporary Art Gallery år 2023. 

Utställningen är öppet 11.6–15.8
Tis, fre–sön kl. 10–17, ons–tors kl. 11–20

 

At the Time of the Ebb, 2019. Trekanalsvideo, färg, ljud, speltid 15:43. 
Foto: Alia Farid: At the Time of the Ebb, 2019, © Alia Farid.

 

Nyckelord: