Fri entré till våra museer på Åbodagen den 19 september. Välkommen!

Ett tryggt museibesök

  • Vi ber våra besökare att följa allmänna coronaråd och rekommendationer.
  • Håll distans, var noga med hand- och hosthygien och använd gärna munskydd då du besöker oss.
  • Stanna hemma om du har minsta symtom på coronasmitta.

Ifall det uppstår köer, vänligen uppmärksamma säkra avstånd (1-2 m)

Öppet hus i Apoteksmuseet och gården Qwensel
10.00–18.00
Västra Strandgatan 13b

Qwenselska huset är Åbos äldsta bevarade trähus, där man under samma tak hittar ett borgarhus från 1700-talet och ett apotek från 1800-talet.

Åbodagen på Biologiska museet
9.00–17.00
Jungfrustigen 1

Biologiska museet grundades år 1907. Museet är inrymt i en vacker jugendbyggnad. Museet presenterar Finlands flora och fauna ända från Åbolands skärgård till Lapplands fjäll. Information och tips om svampar för intresserade i alla åldrar. Just nu visas fotografiutställningen Havets skatter.

Åbodagen i Brinkala galleri
10.00–18.00
Gamla Stortorget 3

Moe Mustafas utställning Finnish History in the Making.

Åbodagen på Kurala Bybacke
11.00–17.00
Jahnvägen 45

Kurala Bybacke är en äkta lantby från 1950-talet som består av fyra gårdar. På området har det funnits bebyggelse ända sedan järnåldern. På Åbodagen är evenemanget Med förhistoria i fokus öppet kl. 11–17. Vi blickar långt tillbaka i det förgångna. Mångsidigt program som består av fornteknik i form av utställningar, arbetsvisningar och guidningar i det forntida Kurala. På Åbodagen visas de första modellerna av Ravattulas forndräkter.

Åbodagen på Klosterbacken
9.00–17.00
Vårdbergsgatan 2

Välkommen på höstpromenad till Klosterbackens museikvarters gränder. Klosterbacken är Åbos enda enhetliga trähusområde som finns kvar efter Åbo brand år 1827. Byggnaderna, som är över 200 år gamla, ligger där de ursprungligen var belägna. Kvarterets gränder, gårdar och hem bildar en unik miljö mitt i staden. Under Åbodagen är museibutiken och caféet öppna, men museibyggnaderna är stängda.

Åbodagen på Åbo slott
10.00–18.00
Slottsgatan 80

Åbo slott med sina ståtliga murar har vakat över Aura ås mynning sedan slutet av 1200-talet. De höga gråstensmurarna gömmer unika stunder från historien. Under sin historia har slottet försvarats och belägrats, och ståthållare har bytts ut. Under hertig Johans tid blev slottet en scen för hovlivet. I stora borgstugan visas utställningen Vanitas och Norra utställningshallen visar skatter ur museets samlingar.

Åbodagen på WAM
10.00–21.00
Östra Strandgatan 38

Just nu visas Anu Pentiks utställning I början fanns ett frö, och i WAMx Mox Mäkeläs film Främmande.  På Åbodagen är museet och cafét öppet till kl. 21.

Nyckelord: