WAMx nya utställningsserie Institute of Coexistence (Institutet för samexistens) bjuder besökaren på en möjlighet att stanna upp en stund vid konsten och låta sinnena vakna. Utställningslokalen har med hjälp av röda draperier förvandlats till ett intimt rum.

WAMx utställningar år 2022

Rob Hesp 17.12.2021–6.3.2022
Tiio Suorsa 18.3–5.6.2022
Kim Laybourn 10.6–28.8.2022
Georg Jagunov 9.9–4.12.2022

Institute of Coexistence söker efter svar på dagens ekologiska, sociala och biologiska kriser. Målet är att hitta olika sätt av samexistens som hjälper oss att skapa en bättre värld. Utställningsseriens fysiska och teoretiska ramverk är skapade av den danska konstnären Gry Worre Hallberg. Seriens fyra övriga konstnärer tar i tur och ordning utställningsrummet i besittning. Rummet är delat i två delar: I den ena delen närmar sig varje konstnär med den konstnärliga forskningens medel samexistensen mellan människan och andra arter. Var och en lämnar sitt spår i helheten: I den andra delen samlas belägg av varje konstnärs arbete. 

Utställningsseriens fyra konstnärer valdes genom ett öppet förslagsförfarande under hösten 2021. Utställningarna har valts av kurator Mikkel Elming och konstnären Gry Worre Hallberg i samarbete med Åbo stads konstmuseum WAM. Elming är direktör vid Glasmuseet Ebeltoft och är grundare av föreningen FSK – The Association for Contemporary Art. Hallberg är grundare av och konstnärlig ledare för kollektivet Sisters Hope.

Nyckelord: