Rob Hesps utställning som fokuserar på beröring och möten mellan människor inleder WAMx nya utställningsserie Institute of Coexistence.

WAMx utställningar år 2022

  • Rob Hesp 17.12.2021–6.3.2022
  • Tiio Suorsa 18.3–5.6.2022
  • Kim Laybourn 10.6–28.8.2022
  • Georg Jagunov 9.9–4.12.2022

Vi använder coronapasset 

  • Coronapasset används i museerna från och med den 10 december. Coronapasset förutsätts av alla museibesökare som är 16 år eller äldre. Ladda ner coronapasset innan du kommer till museet och var beredd att visa ditt identitetsbevis vid behov.

The contact catalogue (Mötenas katalog) bygger på delaktig performance, där konstnären undersöker hur det sociala djuret människan på nytt kan hitta beröringens och den fysiska närhetens styrka. The contact catalogue består av en trekanalsvideo, en ljudinstallation som kan upplevas med hjälp av hörlurar, samt av performancer som förverkligas i utställningsrummet. Konstverken behandlar mjukhet, att lyssna till kroppens förnimmelser och ett ömsesidigt beroende som enligt konstnären är livsviktiga när dagens samhälle reagerar på ojämlikhet och miljökriser. 

Konstnären, koreografen och dansaren Rob Hesp (they/them) från Leeds, England, använder sig av olika medier i sin konst. Konstnären styrs av ett intresse för identitetsfrågor, sociala relationer och samhällen. Hesps medel är provokationer, omsorg och empati. Hens konstverk har visats bland annat i V&A och South Bank Centre samt i festivalerna Latitude, Spill, Fringe! och Buzzcut

Vernissage och kommande program:

WAMx 2022

Institute of Coexistence söker efter svar på dagens ekologiska, sociala och biologiska kriser. Målet är att hitta olika sätt av samexistens som hjälper oss att skapa en bättre värld. Utställningsseriens fysiska och teoretiska ramverk är skapade av den danska konstnären Gry Worre Hallberg. Seriens fyra övriga konstnärer tar i tur och ordning utställningsrummet i besittning. Rummet är delat i två delar: I den ena delen närmar sig varje konstnär med den konstnärliga forskningens medel samexistensen mellan människan och andra arter. Var och en lämnar sitt spår i helheten: I den andra delen samlas belägg av varje konstnärs arbete. 

Utställningsseriens fyra konstnärer valdes genom ett öppet förslagsförfarande under hösten 2021. Utställningarna har valts av kurator Mikkel Elming och konstnären Gry Worre Hallberg i samarbete med Åbo stads konstmuseum WAM. Elming är direktör vid Glasmuseet Ebeltoft och är grundare av föreningen FSK – The Association for Contemporary Art. Hallberg är grundare av och konstnärlig ledare för kollektivet Sisters Hope.

Bild: Rob Hesp: The contact catalogue, 2021. Stillbild ur videoverk, foto: P1nk Poodle.