I utställningen Döda själar som öppnar fredagen den 28 januari 2022 i WAM:s huvudsalar visas Pekka och Teija Isorättyäs produktion. Utställningen omfattar såväl konstnärsparets nya produktion som äldre konstverk, som konstnärerna har omarbetat inför den här utställningen.

Utställningen visas 28.1–8.5.2022

  • tis kl. 9–17
  • ons–tors kl. 11–19
  • fre kl. 9–17
  • lör–sön kl. 10–17

Ett tryggt museibesök

  • En stark rekommendation att använda munskydd gäller i alla våra utrymmen.
  • Vi ber alla våra besökare att följa övriga hygieninstruktioner: tvätta händerna eller använd handsprit och hosta i en pappersnäsduk eller i armvecket.
  • Vi begränsar tillträdet till utställningarna och övriga utrymmen för att kunna hålla trygga avstånd och undvika trängsel. Ingen förhandsanmälan behövs för vanligt museibesök.

Paret Isorättyä är framförallt känt för sina mekaniska skulpturer, robotar och installationer som både poetiskt men också sarkastiskt leende och lekande behandlar människans förhållande till teknologin och naturen. Paret Isorättyä använder ofta återvinningsmaterial, järnskrot och avfallsplast samt ben och djurskinn som utgångspunkt för sina verk och kombinerar dem med ny teknologi. I sina verk ger de på sätt och vis teknologin liv och en själ – på gott och ont även mänskliga svagheter och brister.

Precis som i populärkulturen avspeglar robotarna också i paret Isorättyäs konst konflikten mellan den fullkomliga idealmänniskan och svagheten hos den riktiga människan. Genom de mänskligt defekta robotarna lyckas paret konkretisera något väsentligt om att vara människa. Träden i installationen Feltoleransskog, den mekaniska vargen och det sjungande älghuvudet visar hur naturen står ut med fel – med oss människor. Vi skadar naturen, men ändå är vi själva en del av den. Och oberoende av oss människor fortsätter skogen förhoppningsvis att stå kvar efter oss. Även om paret Isorättyäs konstverk behandlar stora och svåra teman finns det också skönhet och lätthet i dem.

Pekka och Teija Isorättyä (båda födda 1980), som ursprungligen kommer från Torneå, är internationellt kända och erkända konstnärer. De har haft utställningar bland annat i Mexiko, USA och Japan. Paret har fått Lapplands konstpris och William Thuring-priset. 2017 var de nominerade till Ars Fennica-priset. De har fått publikpriser för utställningen Ars Fennica 2017 på Kiasma samt för utställningarna Nord Art i Tyskland åren 2010 och 2011. Deras konstverk finns förutom i Åbo stads konstsamling även i bland annat Nationalgalleriets, Aines konstmuseums och Wihuristiftelsens samlingar.

Utöver utställningen visas Anu Tuomis utställning Vibrerande färger i WAM:s huvudsalar.

Bild: Pekka och Teija Isorättyä, Robohemians, 2021. Foto: Ville Mäkilä.

Nyckelord: