Rory Pilgrims filmer inleder WAMx nya utställningsserie Hop to Hope, med temat vänskap och framtidstro. Utställningen behandlar klimatkrisens och coronapandemins inverkan på människors ork och vardagens stödstrukturer.

Hop to Hope: Rory Pilgrim

WAMx, 16.12.2022–5.3.2023

Öppettider och priser (wam.fi)

Visningstider

Undercurrent visas kl. 10.30, 13 och 15.30. Filmens längd är 50 min.
Rafts visas kl. 11.30, 14 och 16.30. Filmens längd 1 t 7 min.
Filmerna är på engelska med engelsk textning. 

Läs meraHop to Hope: Or, From Maximum Crisis to Maximum Calm (wam.fi, på engelska)

Filmerna The Undercurrent (2019–) och Rafts (2020–2022) grundar sig på långsiktigt arbete med olika gemenskaper och kännetecknas av solidaritet och musikens förenande kraft. Rory Pilgrims och arbetsgruppens musik som de komponerat i samarbete utgör stommen för båda filmerna. Utställningens verk visar hur vi utnyttjar våra ord och vår röst såväl i sånger och dikter som i vardagligt tal. I utställningen visas också konstnärens och arbetsgruppens målningar samt textaffischer med bitar av filmernas sånger. 

The Undercurrent (sv. underström) behandlar de känslor som klimatkrisen väcker bland unga. I filmen möter vi tio unga klimataktivister i Boise i Idaho, USA. De upplever att vuxna inte bär sitt ansvar för klimatförändringen utan lägger ansvaret för att lösa problemet på de unga. De påminner om att klimatkrisen har samband med olika områden i deras personliga liv, till exempel ojämlikhet mellan kön, religion samt problem i familje- och vänskapsförhållanden. I filmen intervjuas också hemlösa som lever i området och som funderar över betydelsen av hem och skydd samt sitt förhållande till naturen. I verket är musik ett sätt att hantera klimatångest och arbeta för att stoppa krisen. 

Rafts (sv. räddningsflottar) som filmats under coronapandemin fortsätter berättelsen om människornas sätt att klara sig mitt i förändringar. Inspirationskällan för Pilgrim har varit radioprogrammen Radio Ballads som BBC sände på 1950–60-talet. I programmen presenterades berättelser om människogrupper som blivit mer sällan hörda på den tiden. 

I centrum för filmen Rafts finns en konsertinspelning av ett sjudelat oratorium framfört av solisterna Declan Rowe John, Robyn Haddon och Kayden Fearon med kör och orkester. I oratoriets sånger sammanflätas livshistorierna av åtta personer som är med i Green Shoes Arts, en engelsk föreningen som utför mentalvårdsarbete genom konstverksamhet. Sångerna behandlar arbete, psykiskt välbefinnande och miljö. I takt med att filmen framskrider får sången röster från nära och fjärran, bland annat hemlösa som deltar i Project Well Being-föreningens verksamhet i USA.

Rory Pilgrim (Storbritannien, 1988) är kompositör, musiker och bildkonstnär. Pilgrims verk ställs nu ut för första gången i Finland. Rory Pilgrim följer traditionerna inom feministisk konst och samhällskonst, och aktivismen har en central roll i hens arbete. I och med filmerna som visas i WAMx flyttar sig Pilgrim från musikvideor och kortfilmer allt närmare långfilmer. Konstnären arbetar med en filmtrilogi, vars första delar är The Undercurrent och Rafts som nu visas på utställningen.

Pilgrims verk har visats bland annat på Serpentine Gallery i London, MoMA i New York och Centre Pompidou i Paris. Hen belönades i Nederländerna med det erkända priset Prix de Rome 2019. 

Bild: Stillbild ur Rory Pilgrims verk The Undercurrent (2019–).