Utställningen Hej kompis! presenterar finländsk nutidsskulptur och fyller museets salar med tredimensionella figurer.

I några hittar betraktaren en människa, i några ett djur, i en del något helt annat. Vissa figurer verkar vara mitt i en metamorfos, på väg från en form till en annan. Gemensamt för dessa fantasifulla verk är att de väcker många slags känslor: glädje, sympati, förundran, förvirring och kanske också lite rädsla.
I utställningen deltar sex konstnärer som använder material från trä till keramik, glas till metall och från 3D-utskrifter till återvunna föremål.

Jasmin Anoschkins (f. 1980) färggranna verk sprider glädje. Konstnären använder keramik, trä och glas på ett mångsidigt sätt och skapar verk vars frodiga former är som direkt ur barnets vilda fantasivärld. Hennes figurer är just det de är, skamlöst säkra på sig själva.

Mia Hamari (f. 1976) använder trä i sina skulpturer och kombinerar dem på ett mångsidigt sätt med andra material. I många av hennes verk smälter människo- och djurfigurerna samman och bildar något helt nytt. Mia Hamaris verk hämtar inspiration från drömmar, berättelser och sinnets avkrokar.

Johanna Havimäki (f. 1978) använder övergivna läderrockar som material i sina verk. Av dessa skapar hon djur på nytt. Materialets ursprung förblir tydligt synligt i dragkedjorna, knapparna och dekorationerna som dekorerar figurerna.

Kim Jotuni (f. 1982) kombinerar i sina träskulpturer ljud med 3D-animation. Verkens kroppsspråk är uttrycksfullt och lätt att känna igen. I stället för att posera stolt kan figurerna se lite förvirrade omkring sig eller vila på golvet med bortglömd hållning.

Hanna Makkonen (f. 1991) använder i sina verk traditionell metallgjutning samt ny teknologi såsom 3D-skanning och -printning. Hon kombinerar den klassiska figurativa beskrivningen av människofiguren med fantasifulla metamorfoser och symbioser.

Kärnan i Tiia Matikainens (f. 1975) skulpturer är figurer som påminner om människan, som dock döljer sig bakom olika naturmaterial. Konstnären är intresserad av den finländska folktrons förhållande till naturen och varelserna i hennes verk är förmedlare och väktare mellan människan och naturen.

Hej kompis!
9 juni–17 september 

Visningar

  • på svenska 2 juli, 30 juli och 27 augusti kl. 15
  • på finska söndagar kl. 14

Evenemang och workshoppar

  • Självständig workshop: Miniatyrskulpturpark 1 juli–13 augusti
  • WAM:s stora målningsevenemang 9 juli kl. 13–16
  • Konstens natt 17 augusti kl. 18–23

Mera information wam.fi/sv

Foto: Tiia Matikainen, Mörri, 2021 (deatalj). Foto Pasi Mälkiä.

 

Nyckelord: