Utställningar

WAM

Stängt: 9.10.2020–10.1.2021
ROSA BARBA Touched by the Same Breath of Air

Rosa Barbas (f. 1972 i Agrigento, Italien) första soloutställning i Finland öppnar i WAM den 9 oktober. I utställningen Touched by the Same Breath of Air (Berörda av samma andetag) ingår film- och videoinstallationer, skulpturer och installationer.

WAMx

Stängt: 6.11.2020-31.1.2021
Ulrike Mohr C6 (Carbon)

Den tyska konstnären Ulrike Mohrs utställning C6 (Carbon) öppnar i WAMxi början av november. Mohr arbetar med att framställa träkol av trä och träföremål. Att arbeta med träkol representerar för henne en speciell form av koncentration och förtätning. Hon blir inspirerad av de sinnesintryck som arbetet för med sig såsom doften, elden och ljuden i de förkolnade verken samt den närmast rituella produktionsprocessen.

Träkol påminner trots sitt organiska ursprung om ett svart mineral och därför överraskar dess lätthet. Det är kristallint, dunlätt, fragilt och absorberar ljuset helt. Mikroorganismer och djur kan inte äta kol – förkolnade objekt bevaras för evigt, de är tidlösa. Träkol är dock samtidigt mycket skört och kortlivat. Mohr arbetar mellan dessa två motpoler.