Utställningar

4.6–19.9.2021
Anu Pentik – I början fanns ett frö

WAMs utrymmen övertas från och med början av juni av konstnären Anu Pentiks installationer som kombinerar keramik och trä. Sommarutställningen Anu Pentik – I början fanns ett frö visar Pentiks nyaste konstnärliga produktion. I den narrativa helheten, som Pentik planerat särskilt för WAM, formar hon skickligt keramiken enligt livscykelns teman från svävande frön till förkolnat trä.

Tonvis med lera och hundratals meter timmer

En brinnande iver och lust att testa keramikens gränser har lett Pentik från keramikfabriken till de stora installationernas värld som senaste visades i Konsthallen i Helsingfors år 2017. Inspirerad av publikframgången i Konsthallen har Pentik bearbetat helheten som nu visas i WAM i mer än två års tid. Konstnären berättar att det har gått åt mer än 400 meter nästan 200 år gammalt timmer, 900 kilo stengodslera, 800 kilo gjutlera och 600 kilo pappersporslin.

Vägen mot konsten

Pro Finlandia-belönade Anu Pentik (f. 1942) har vandrat en händelserik och färgstark bana från formgivning och brukskeramik till konstnärligt arbete, som har varit hennes fokus under de senaste årtiondena. Den i Posio bosatta konstnären betraktar sin omgivning med en sensibel blick. Inspirationen till hennes produktion finns i den lappländska naturens fauna, färger och former, men främst av allt i det självupplevda livets olika skiftningar. 

11.6.–15.8.
Alia Farid: At the Time of the Ebb

I utställningen visas ett videoverk som Alia Farid gjort som beställningsarbete för biennalen i Sharjah. Under inspelningen reste konstnären hundratals kilometer från spetsen av Arabiska halvön till den iranska ön Qeshm under fiskarnas nyårsfest Nowruz Sayyad. Under denna högtid upphör all fiskeverksamhet, som är byns viktigaste näring, för att hedra naturen.

Alia Farids essäfilm vandrar genom traditionella festtraditioner på ön som lever i sin egen rytm enligt en evig årscykel. En kör av människor som deltar i ritualerna ger rytm åt berättelsen, som reser från bygemenskapen till öknen och dansar med karaktärer i djurmasker. 

Likt Farids många andra verk skildrar At the Time of the Ebb (ung. Vid ebbtid) genom flera mindre berättelser människornas liv och kultur i området. Konstnären plockar fram fantasifulla vyer ur situationerna som filmats och skapar på så sätt en helhet som är mytisk och magiskt naturalistisk. Verket påminner om mångfalden i livet i dag genom att skildra människolivet i det politiskt laddade gränsområdet ur en överraskande synvinkel. Farid kommenterar med sitt verk frågor som anknyter till nationella och ideologiska gränser. 

Alia Farid

Alia Farid (f. 1985) bor och arbetar i Kuwait och Puerto Rico. Hennes verk synliggör berättelser som härskarna inte har gett utrymme för. Farid arbetar tvärvetenskapligt med skrivande, teckningar, film, skulptur och installation som sina uttrycksmedel. Farid kommer att ha en soloutställning i Contemporary Art Museum St. Louis år 2022 och i Torontos Power Plant Contemporary Art Gallery år 2023.