Elsa Salonen - Buni Buana (Hidden World)

Installaatiokuva Elsa Salosen näyttelystä
6.3.–18.4.2021

Elsa Salonen - Buni Buana (Hidden World)

Installaatiossa nähdään eri luontoelementeistä mikroskoopin aluslasille työstettyjä värinäytteitä.

Installaatiossa nähdään eri luontoelementeistä mikroskoopin aluslasille työstettyjä värinäytteitä, joihin on maalattu animistiseen maailmankuvaan viittaavia luonnonhenkiä läpinäkyvällä maalilla. Maalatut henget muuttuvat näkyviksi vasta niiden varjoissa paljastaen näin osan luontoon piilotetusta näkymättömästä todellisuudesta.

Luontokappaleiden toimijuus

Installaation eri luontoelementit kuten kivet, kasvit, maa, tulivuoren tuhka, simpukankuoret ja kuolleiden korallien palaset Salonen on kerännyt Jaavalta, Indonesiasta. Animismin mukaan jokaista luontokappaletta niin kasveja, kiviä kuin puitakin asuttaa aktiivinen toimijuus, mahdollisesti jopa henkinen tietoisuus, jolla on oikeus elää riippumatta sen välineellisestä hyödystä ihmisen tarpeisiin.

Salonen on teoksissaan tutkinut vanhaa suomalaista luontouskoa, jota hän on verrannut paikallisiin animistisiin traditioihin yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa Indonesiassa ja Kolumbiassa. Luonnonhenkien on perinteisesti uskottu näyttäytyvän katsojalleen ymmärrettävässä muodossa, siksi myös installaation laboratoriolasien alta paljastuvat hahmot on kuvattu ihmismäisin piirtein.

Osa vuoden 2020 näyttelysarjaa

Näyttely on osa vuoden 2020 The Things We Are Made Of -näyttelysarjaa, jonka suunnittelussa oli mukana turkkilaissyntyinen, Berliinissä toimiva kuraattori Ece Pazarbaşı. Sarjan ajatuksena oli kääntää huomio siitä mikä meitä erottaa, siihen mikä meitä yhdistää: me kaikki koostumme loppujen lopuksi samoista alkuaineista. Näyttelyt esittivät kysymyksen mitä me ihmiset oikeastaan olemme, ja mikä meidän paikkamme on tällä planeetalla. Koronatilanteesta johtuen Elsa Salosen näyttely siirtyi syksystä 2020 keväälle 2021.

Kansainvälistä näyttelytoimintaa

Elsa Salonen (s. 1984 Turku) yhdistää teoksissaan mystiikkaa ja tiedettä. Ne sijoittuvat jonnekin installaation, maalauksen ja käsitetaiteen välimaastoon ja ovat saaneet vaikutteita animismista ja alkemiasta. Salonen valmistaa omia pigmenttejä useista erityisistä luonnonmateriaaleista - meteoriiteista kasveista uutettuihin väreihin - kunkin teoksen käsitteellisten vaatimusten mukaisesti.

Salonen on valmistunut vuonna 2008 Bolognan kuvataideakatemiasta Italiasta. Viimeisen vuosikymmenen hän on työskennellyt pääosin Berliinissä. Salosen teoksia on ollut esillä laajasti muun muassa Schwartzsche Villa ja Kunstverein Wiesbaden Saksassa, Viborgin taidehalli Tanskassa, Miguel Urrutia -taidemuseo Bogotássa sekä Lissonen nykytaiteen museo Milanossa.

Kuva: Elsa Salonen, Buni Buana (Hidden World), 2014–2015. Kuva: Jere Salonen.

Huom! Näyttelyssä voi vierailla tekemällä ennakkovarauksen.

Turvallinen museovierailu

  •  Museokävijöitä pyydetään huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Kävijöille suositellaan kasvomaskin käyttöä.
  • Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita.

WAMin esite kevät 2021

Hinta

  • aikuiset 10 €
  • opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 5 €
  • 7–15-vuotiaat 4 €
  • lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi
  • perhelippu 24 €
02 262 0850
Tapahtumapaikka (kaupungin toimipiste): 
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 38, Turku
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman Twitter-sivu: 
Tapahtuman Instagram-sivu: 
Sinua saattaa kiinnostaa: 
Kati Rooverin teoskuva Salt of My Eyes
Varaa näyttelyvierailu ennakkoon
04.03.2021

Näyttely tarkastelee muuttuvaa merta ympärillämme. Asiat, joita olemme pitäneet itsestään selvinä, ovat tulevaisuudessa epävarmoja ja seurausketjut yllättäviä.

Turun museokeskus
Varaa museovierailu ennakkoon
05.03.2021

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo, Biologinen museo, Turun linna, WAM sekä Brinkkalan galleria ovat avoinna rajoitetuin kävijämäärin. Museoissa voi vierailla tekemällä ennakkovarauksen museokäynnille.