Spektri – Sukupuoli ja seksuaalisuus nykytaiteessa

Monistettu stillkuva Illusia Juvanin videoteoksesta
8.10.2021–9.1.2022

Spektri – Sukupuoli ja seksuaalisuus nykytaiteessa

Näyttelyssä nähdään laaja kattaus nykytaidetta, joka kuvaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta.

Museo ottaa näyttelyllä kantaa yhdenvertaisuuden puolesta ja tuo uusia ääniä aiheesta käytävään keskusteluun.  

Näyttelyssä on teoksia kuudeltatoista taiteilijalta, ja mukana on valokuva- ja videotaidetta, installaatioita, veistoksia ja ryijyjä. Teoksissa käsitellään sukupuolta, identiteetin kehitystä ja syrjinnän kokemuksia, mutta myös vapautumista ja nautintoa sekä läheisyyttä ja huolenpitoa.  

Osa taiteilijoista esiintyy teoksissa itse ja käsittelee henkilökohtaisia identiteettikysymyksiä: Näyttelyssä saa ensiesityksensä Artor Jesus Inkerön video, jossa hän pohtii, millainen on queer-ihmiselle ihanteellinen koti. Illusia Juvani puolestaan vaatii videoteoksissaan häpeilemättä tilaa omalle feminiinisyydelleen. Emma Sarpaniemi poseeraa valokuvissaan sylikkäin ystäviensä kanssa ja kuvaa naisten välistä ystävyyttä ja luottamusta.  

Osassa näyttelyn teoksia on dokumentaarinen ote: Heidi Lunabbalta nähdään teos, jonka sisältö on koottu kollektiivisesti WAMissa pidetyssä työpajassa. Jenni Holman valokuvasarjassa joukko muunsukupuolisia kertoo, miten he ovat selvinneet yhteiskunnan odotusten keskellä. Minna Havukaisen videoteoksessa kuullaan BDSM-kulttuurin edustajien ajatuksia kinkyydestä ja sen merkityksestä elämässä.

Queer-yhteisön tuki on tärkeä monille sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Näyttelyä onkin valmisteltu yhdessä taiteilijoiden, kokemusasiantuntijoiden ja yhdistysten kanssa. Suunnittelussa ovat olleet mukana Turun seudeun Seta ry, Sateenkaariperheet ry ja Turku Pride ry. Näyttelyyn liittyy julkaisu, jossa joukko kirjoittajia tekee tarkkanäköisiä havaintoja näyttelyn teoksista ja peilaa niitä omiin kokemuksiinsa. Kirjoittajiksi on valittu eri alojen edustajia, ja monet heistä kuuluvat itse sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön. Julkaisun johdannon on kirjoittanut Turun seudun Seta ry:n puheenjohtaja Taija Ahlstedt

Näyttelyn taiteilijat: Jacob Dahlgren, Minna Havukainen, Jenni Holma, Riikka Hyvönen, Artor Jesus Inkerö, Illusia Juvani, Enni Kalilainen, Teemu Keisteri, Kaisu Koivisto, Aleksi Kolmonen, Heidi Lunabba, Abdullah Qureshi, Emma Sarpaniemi, Noora Schroderus, Anna-Karoliina Vainio ja Eero Yrjölä.

Näyttely on avoinna 8.10.2021–9.1.2022

Lue Spektri-näyttelyn näyttelyjulkaisu tästä

 

Hinta

  • aikuiset 10 €
  • opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 5 €
  • 7–15-vuotiaat 4 €
  • lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi
  • perhelippu 24 €
02 262 0850
Tapahtumapaikka (kaupungin toimipiste): 
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 38, Turku
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman Twitter-sivu: 
Tapahtuman Instagram-sivu: