Rosa Barba – Touched By The Same Breath Of Air

Rosa Barba WAM
9.10.2020–10.1.2021

Rosa Barba – Touched By The Same Breath Of Air

Berliinissä asuva ja työskentelevä Rosa Barba yhdistelee teoksissaan aineettomuutta ja materiaalisuutta. Esillä on mm. filmi- ja videoinstallaatioita ja veistoksia.

Rosa Barban ensimmäinen soolonäyttely Suomessa on esillä WAMin päätiloissa 9.10. alkaen. Touched By The Same Breath Of Air (Saman henkäyksen koskettama) esittelee Barban viimeisimpiä filmi- ja videoteoksia ja veistoksia. Näyttelyn keskeinen osa on Blind Volumes (2016) – valtaisa teräsrakennelma, joka täyttää WAMin koko veistossalin ja toimii näyttämönä dynaamiselle koreografialle, jossa yhdistyvät visuaalinen kuvasto, valo ja ääni.

Barban töille on tyypillistä aineettoman yhteentörmäys filmin aineellisten ominaisuuksien kanssa. Tarkastelussa ovat niin projektorit, valkokankaat kuin itse filmikin, mutta myös ympäröivät elementit: aika, tila, valo ja ääni. Elokuvia ja taidetta opiskellut Barba avaa filminkäytöllään uusia näkemisen tapoja. Käyttäen eri tieteenalojen, kuten tähtitieteen ja geologian, sekä kulttuuria tallentavien arkistojen kuvastoja, Barba haastaa taiteellisella lähestymistavallaan lineaariset tavat esittää ja jäsentää tietoa Barban yhdistellessä ja asetellessa asioita nähtäväksi uusilla tavoilla näyttelyn filmit, installaatiot ja veistokset pyrkivät laajentamaan filmiä ilmaisumuotona. Teokset luovat oman logiikkansa, joka haastaa käsityksiä siitä, miten nykyaikainen kuvallinen ilmaisu muokkaa ja muuntaa tietoa.

Barban keskeisin väline on filmi, jota täydennetään muilla aikaan sidotuilla välineillä. Näyttelyn ohella julkaistaan Barban töiden yhteydessä ilmestyvän Printed Cinema -julkaisusarjan 21. numero. Eräänlaisen sekundaarilähteen luovat julkaisut koostuvat filmien pysäytyskuvista, tekstistä ja valokuvista, jotka sisältävät muun muassa tutkimusmateriaalia ja käyttämättömiä filmikatkelmia. Julkaisun uusia numeroita painetaan näyttelyiden yhteydessä.

Rosa Barba (synt. 1972, Agrigento, Italia) on Berlinissä asuva taiteilija. Hänen töitään on ollut laajalti esillä museoiden soolonäyttelyissä ja nykytaiteen katselmuksissa kautta maailman, sekä myös biennaaleilla ja elokuvafestivaaleilla. Viimeisimpiin näyttelyihin lukeutuvat muun muassa 7. Yokohama Triennale Japanissa 2020, Park Avenue Armory New Yorkissa 2019, Pirelli HangarBicocca Milanossa 2017 ja Reina Sofia -museon Palacio de Cristal Madridissa 2017. Barba on voittanut useita arvostettuja kuvataidepalkintoja kuten Calder Prizen 2020.

Näyttelyn kuraattorina toimii Jonni Saloluoma.

Näyttely on avoinna 9.10.2020-10.1.2021.

WAMin aukioloajat

  •  ti, pe-su klo 10-17
  • ke-to klo 11-20

Hinta

  • aikuiset 10 €
  • opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 5 €
  • 7–15-vuotiaat 4 €
  • perhelippu 24 €
02 262 0850
Tapahtumapaikka (kaupungin toimipiste): 
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 38, Turku
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman Twitter-sivu: 
Tapahtuman Instagram-sivu: