Suljettu: Ulrike Mohr – Carbon (C6)

""
6.11.2020–31.1.2021

Suljettu: Ulrike Mohr – Carbon (C6)

Saksalaisen kuvataiteilja Ulrike Mohrin näyttely on esillä WAMx-tilassa. Mohr työskentelee hiiltämällä puuta ja puuesineitä. Puuhiilellä työskentely edustaa hänelle erityistä keski

Puuhiili muistuttaa orgaanisesta alkuperästään huolimatta mustaa mineraalia ja siksi sen keveys yllättää. Se on kiteistä, höyhenenkevyttä, haurasta ja täysin valon sisäänsä imevää. Mikro-organismit ja eläimet eivät voi syödä hiiltä – hiilletyt objektit säilyvät ikuisesti, ne ovat ajattomia. Puuhiili on kuitenkin samalla todella haurasta ja lyhytikäistä. Mohr työskentelee näiden kahden vastakohdan välillä.

Luonnon havainnoinnista avaruudellisiin piirroksiin


Mohr hyödyntää taiteessaan muodonmuutoksen prosesseja, joihin vaikuttavat monipuolinen tutkimus ja peritty tieto, mutta myös satunnaiset tapahtumat. Kuvanveistäjänä hänen lähtökohtanaan ovat luonnon havainnointi ja prosessisuuntautunut kontekstiin liittyvien materiaalien käsittely. Hän muuttaa nämä materiaalit runollisiksi installaatioiksi, joiden ajalliset ulottuvuudet ovat luontaisia lyhytikäisille aineille.

Hiilen polttamisesta on muutaman viime vuoden aikana tullut hänelle ominainen työskentelytapa. Taiteilija harjoittaa itse tätä jo lähes kadonnutta ammattia, jossa puuta lämmitetään asteittain ilmattomassa tilassa, kunnes se muuttuu fysikaalisesti muuttumattomaksi. Hän huomioi työskentelyssään erilaiset hiileen liittyvät historialliset, kulttuuriset, ympäristöä koskevat ja metaforiset johtopäätökset. Mohr kuvailee töitään ”avaruudellisiksi piirroksiksi”, jotka on tehty vanhimpiin piirrosmateriaaleihin kuuluvasta hiilestä, ei kuitenkaan pigmenttinä paperille vaan kolmiulotteiseen avaruuteen luotuina viivoina.

Ulrike Mohr (s. 1970) asuu ja työskentelee Berliinissä.

Tapahtumajärjestäjä: 
WAM Turun kaupungin taidemuseo
02 262 0850
Tapahtumapaikka (kaupungin toimipiste): 
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 38, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Sinua saattaa kiinnostaa: 
WAM X
2020
16.04.2020

”The Things We Are Made Of” näyttelysarjassa ja siihen liittyvissä tapahtumissa tarkastellaan jaksollisen järjestelmän kemiallisia komponentteja – alkuaineita, jotka muodostavat fyysisen ihmiskehon ja sen emotionaalisen suhteen ympäristöönsä.