Yleisöopastukset

Stillkuva Antti Laitisen videoteoksesta Fall and Rise
29.5.–18.9.2022

Yleisöopastukset

Yleisöopastukset Antti Laitisen Taipuisa maisema -näyttelyyn 29.5.–18.9. sunnuntaisin klo 14.

Näyttelyssä astutaan Antti Laitisen maailmaan, jossa maisema ottaa kummia muotoja ja puu saa metallisen pinnan. Näyttelyssä luodaan katsaus taiteilijan parikymmentä vuotta kestäneen uran aikana syntyneeseen monipuoliseen tuotantoon.

Fyysinen työ on ollut osa Antti Laitisen teoksia hänen uransa alusta alkaen. Erityisesti varhaisemmassa tuotannossa nähdään pitkällistä, uuvuttavaa ja tavoitteiltaan lähes absurdilta tuntuvaa ponnistelua. WAMissa nähtävissä teoksissa taiteilija esimerkiksi rakentaa itselleen oman saaren keskelle merta (It’s My Island, 2007) ja yrittää siirtää järven paikaltaan vain kahden ämpärin avulla (Lake Shift, 2016).

Uusimmissa teoksissa uurastava taiteilija on siirtynyt kuvan rajauksen ulkopuolelle, mutta niiden syntymiseen vaaditaan edelleen lukemattomia työtunteja. Esimerkiksi Broken Landscapes -valokuvasarjassa (2017–2020) Laitinen luo surrealistia metsämaisemia, jotka digitaalisesti muokattuihin kuviin tottunut katsoja luokittelee ensi silmäyksellä helposti kuvankäsittelyn tuloksiksi. Valokuvien kohteena ovat kuitenkin todelliset maisemaan toteutetut muutokset.

Ytimessä metsämaisema ja elementtinä puu

Puu on Laitisen teoksissa tärkeä elementti: teosten materiaali, kuvausten kohde sekä metsämaiseman ydin. Laitinen työstää puuta monin tavoin muuttaen välillä sen ulkomuotoa radikaalistikin, mutta säilyttäen silti elävän organismin ainutlaatuisen muodon ja luonteen. Yksi puun ulkomuotoa perusteellisella tavalla muuttava teos on Nail Trunk (2021–2022), jossa suuri pala poppelin runkoa saa peitteekseen huopanauloista muodostuvan metallipinnan. Teos on sijoitettuna WAMin vieressä sijaitsevalle Ekoluodolle ja valmistuu näyttelyn aikana taiteilijan ja yleisön työn tuloksena.

Laitisen suhteessa ympäristöön, jossa hänen työnsä syntyvät, on arkista suoruutta. Valmiissa teoksissa metsä saattaa saada hobitinkoloa muistuttavan satumaisen muodon ja puunrunko ylleen haarniskan, mutta taiteilijan suhde työstettävänä olevaan materiaaliin ei ole erityisen mystisoiva. Useimmat Laitisen viimeaikaiset teokset ovat syntyneet muutaman kilometrin säteellä hänen omalta pihaltaan, taiteilijan jokapäiväisessä elinympäristössä. Hänen maisemaan tekemänsä muutokset eivät siis myöskään unohdu teoksen valmistuttua, vaan taiteilija näkee parhaimmillaan omasta keittiönikkunastaan, kuinka uusi kasvu alkaa vallata takaisin oksistoon leikattua aukkoa.      

Antti Laitinen

Somerolla työskentelevä Antti Laitinen (s. 1975) on valmistunut valokuvaajaksi Turun taideakatemiasta ja kuvataiteilijaksi Kuvataideakatemiasta. Hänen tuotannossaan yhdistyvät usein performanssi, installaatio, valokuva ja video. Laitinen on saavuttanut mainetta sekä Suomessa että kansainvälisesti. Laitisen näyttelyitä on nähty mm. Pohjoismaissa, Belgiassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Vuonna 2013 Laitinen esiintyi Venetsian biennaalin Suomen paviljongissa teoskokonaisuudellaan Forest Square, joka nähdään myös WAMin näyttelyssä. 

Kuva: Antti Laitinen: Fall and Rise, 2019. Still-kuva videosta. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Antti Laitinen.

Hinta

Opastus sisältyy museon sisäänpääsymaksuun.

02 262 0850
Tapahtumapaikka (kaupungin toimipiste): 
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 38, Turku
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman Twitter-sivu: 
Tapahtuman Instagram-sivu: