Turun museokeskuksen oppi- ja tehtävämateriaalit on suunnattu niin koululaisille kuin kaikille historiasta, taiteesta ja luonnosta sekä niihin liittyvistä ilmiöistä kiinnostuneille.

Lähde virtuaalivierailulle 1800-luvun kaupunkilaisarkeen, kurkista 1600-luvun ilmiöihin, tutustu taiteeseen katukuvassa, kuuntele Turun linnan Tonttu-ukon tarinoita, ratkaise Biologisen museon ristikko ja paljon muuta. Sisältöä on tuotettu kaikissa kuudessa Turun museokeskukseen kuuluvassa museossa.

Turun linna

  • Aikamoinen makumatka (YouTube, linkki avautuu uuteen ikkunaan)
    Lähde mukaan aikamoiselle makumatkalle! Kuinka ennen herkuteltiin? Syötiinkö keskiajalla sipsejä? Tai karkkeja? Videolla Turun linnan väki kertoo kaiken makeisista maapäärynöihin. Samalla etsitään vastauksia lasten pohdintoihin entisajan ruuista, ja mietitään miten ruokatottumukset ovat muuttuneet eri aikoina.
     
  • Menneisyyden etsijät (YouTube, linkki avautuu uuteen ikkunaan)
    Menneisyyden etsijöissä seikkaillaan Turun linnassa ja Luostarinmäellä hämärän tullen. Lähde mukaan ratkomaan pimeyteen, valaisuun ja syksyn aikaan liittyviä tehtäviä! Video on suunnattu alakouluikäisille. Ristikkotehtävä (pdf-tiedosto).
     
  • Kurkistus keskiaikaan
    Tehtävät saavat pohtimaan todellisen maailman ilmiöitä ja teemoja kokonaisuuksina ja huomaamaan niiden merkitys nykypäivässä.
     
  • Kurkista 1600-lukuun ilmiökeskeisen tehtävämateriaalien myötä
    Millainen oli minäkuva tuolloin? Löydätkö samankaltaisuuksia nykypäivään? Miten kaupunki on muuttunut? Mikä kuitenkin on edelleen samaa? Nyt matkustusta on syytä välttää, mutta matkaa tehtiin ja kaukomaillakin käytiin myös 1600-luvulla.
     
  • Muutama sananen naisista -näyttelyssä esillä olleet tähtiesineet
    Muutama sananen naisista -näyttelyssä esillä olleeseen viiteen esineeseen pääsee tutustumaan videoesittelyjen kautta. Nämä viisi esinettä valikoituivat tähtiesineiksi Turun linnan asiakasraatilaisten valitsemina. Tähtiesineitä ovat: Magdalena muotokuva, ompelulipas, Katarina Wernlen kihlalusikka, merimiesarkku ja kultanahkatapetti.
     
  • Turun linnan rakennusvaiheet
    Turun linna rakennettiin kalliosaarelle, joka sijaitsi strategisesti tärkeällä paikalla Aurajoen suulla. Sieltä pystyttiin valvomaan joen varren kauppapaikkoja ja Turkuun suuntautuvaa liikennettä. Keskiajan kuluessa pienestä, osin puurakenteisesta linnaleiristä kasvoi mahtava kivilinnoitus. Turun linnan puolustuksellinen merkitys hiipui 1500-luvulla ja se muutettiin renessanssityyliseksi asuinpalatsiksi.
     
  • Tietoiskuja keskiajan ilmiöistä
    Tutustu lyhyiden tietoiskujen myötä keskiajan eri ilmiöihin, joiden teemat liittyvät myös nykyhetkeen. Maailma ympärillämme muuttuu. Toisaalta se on aina muuttunut. Olemme osa historian jatkumoa. Ennenkin on kirjoitettu tärkeät asiat muistiin erilaisin välinein, haluttu jäsentää elämää aikaa seuraamalla ja osattu monia kädentaitoja.
     
  • Turun linnan Tonttu-ukon tarinoita
    Mitä mahtaa yli 700-vuotta vanha Turun linna Tonttu-ukko pohtia kulkiessaan linnan käytävillä? Tonttu-ukko on kokenut linnan monet vaiheet ja moni asia on muuttunut siitä, kun nuori tonttu löysi asuinkolonsa linnaleirin muurista.
  • Matikkakävely Turun linnassa
    Turun linna on monipuolinen oppimisympäristö ja täällä voi oppia myös matikkaa ja näkemään matemaattisia tehtäviä. Joustavaan Matematiikkaan -verkkokurssilla tätä videota käytetään matemaattisen ajattelun ja käsitteistön tunnistamisen harjoitteluun. Luokanopettajat voivat myös näyttää tämän osissa oppilailleen ja ratkoa matemaattisia ongelmia videon innostamina.

  • Lähde mukaan 1500-luvun tunnelmaan video-opastusten myötä
    Seitsemässä videossa näet upeita linnan tiloja ja tapaat henkilöitä Kustaa Vaasasta Jaakko Ilkkaan.

  • Myytit murtuvat Turun linnassa
    Mielikuvat pimeästä, julmasta ja ankeasta keskiajasta elää edelleen vahvana. Mikä mahtaa olla totuus? Murretaan keskiaikaan liittyviä yleisimpiä mielikuvia, käsityksiä, myyttejä oheisten videoiden avulla ja kerrotaan, miten asiat oikeasti olivat. Ehkä.

Luostarinmäki

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

  • Tunnelmaa ja tietoiskuja Qwenselin talosta
    Kurkista museon suljettujen ovien taakse ja näe mm. Joseph Pippingin vaimon Marian huone ja miten hiuksista tehtiin taidetta.
     
  • Apteekin hyllyltä
    Videoiden kautta pääsee tutustumaan entisajan apteekkikokoelmaan, mm. herbahuoneeseen ja espanjankärpäsiin, ja näkemään miten ennen vanhaan valmistettiin pillereitä.
     
  • Laita oma terveyskasvikokoelma kasvamaan
    Ylen Puoli seitsemän -ohjelma kuvasi keväällä 2016 Apteekkimuseolla dramatisoituja kohtauksia osaksi perinteisistä lääkeyrteistä kertovaa sarjaa. Ota vinkistä vaari ja laita nyt keväällä kasvamaan itsellesi kokonainen terveyskasvikokoelma.
     
  • Laaja tietopaketti entisajan apteekeista
    Sivuilta löydät tietoa mm. lääkekasveista, lääkemuodoista ja työtiloista.

Biologinen museo

WAM

  • Taidetta verkossa ja katukuvassa
    Missä kaikkialla muualla taidetta voi nähdä kuin museossa? Entä millaista on taiteilijan työ? WAMin tehtävät herättelevät pohtimaan taidetta eri näkökulmista. Oppilaat pääsevät myös itse eläytymään taidevandaalin ja kuvanveistäjän rooleihin.
     
  • Taiteile kotona WAMin näyttelyiden innoittamana
    Työpajavinkkejä WAMista -videosarjassa tutustutaan Hyäryllistä-ryhmän ja Anneli Nygrenin näyttelyiden teoksiin ja tarjotaan niihin sopivia työpajavinkkejä kotona toteutettaviksi.
     
  • Videoita WAMista koko perheelle
    Tutustu WAMiin ja museon kesänäyttelyihin lystikkäiden videoiden avulla.