Taiteilijaryhmä Hyäryllisen tuotannossa yhdistyvät kollektiivinen ajattelu ja leikittely muodoilla, materiaaleilla ja kuvilla. Ryhmän teoksissa todellisuus on nyrjähtänyt humoristisella tavalla. Retrospektiivinen näyttely kurkistaa ryhmän taiteelliseen toimintaan 1990-luvulta tähän päivään.

Kollektiivista ajattelua 30 vuotta
Hyäryllisellä on kunnioitettava 30-vuotinen yhteinen taival. Ryhmän jäsenet Jouko Korkeasaari, Sari Koski-Vähälä, Heli Kurunsaari ja Harri Lukkari kohtasivat 1990-luvun alussa Limingan taidekoulussa Pohjois-Pohjanmaalla. Harri Lukkari oli mukana toiminnassa vuoteen 2008 saakka. Ryhmän jäsenet asuivat ja työskentelivät vuosia Turussa ja heillä oli Aninkaistenkadulla vuosina 1997-2004 yhteinen työhuone nimeltään Studio Hyäryllistä. Studio toimi sekä työ- sekä vaihtoehtoisena näyttelytilana. Taiteilijat ovat yhteisen taipaleensa aikana pitäneet kiinni käsillä tekemisestä ja prosessien hitaudesta. Teoksissa sulautuu yhteen yhdessä tekemisen ja pohtimisen ilo sekä toisaalta myös kiihtyvien kulutustottumusten tarkastelu. Teostensa välityksellä Hyäryllistä kommentoi tavarapaljouden ja kuluttamisen älyttömyyttä sekä turhuuden hyväksymistä osaksi elämää ilman kyseenalaistamista. Ryhmän nimi parodioi osaltaan tekemisen ja tuottamisen hyödyllisyyttä.

Maalauksesta tilaan
Ryhmän alkuaikaan kaikkien jäsenten välineenä oli maalaus, mutta myöhemmin Hyäryllistä on työskennellyt videoiden sekä lukuisia eri menetelmiä ja materiaaleja yhdistelevien kollaasien ja esinekoosteiden keinoin. Taiteilijat työskentelevät myös yksilöinä, ja ryhmänä toteutetuissa teoksissa päämääränä onkin yksilöllisen kädenjäljen yhdistäminen saumattomaksi kokonaisuudeksi. Yhteisteoksissa eri näkökulmat ja vahvuudet nivoutuvat orgaanisesti yhteen. Vanhojen teosten materiaaleja hyödynnetään uusien teosten pohjana, mistä syntyy materiaalien kiertokulku ja toisaalta teosten uudelleensyntyminen. Nykyisin Hyäryllistä tekee pääasiassa tilallisia installaatioita, joissa arkipäiväiset materiaalit ja esineet muuntuvat yhdistelyn kautta toiseksi, huumoria unohtamatta.

Kuva: Hyäryllistä, Tangolaisia, 2014-20. Installaatio.