”The Things We Are Made Of” näyttelysarjassa ja siihen liittyvissä tapahtumissa tarkastellaan jaksollisen järjestelmän kemiallisia komponentteja – alkuaineita, jotka muodostavat fyysisen ihmiskehon ja sen emotionaalisen suhteen ympäristöönsä.

WAMx: The Things We Are Made Of

 • 28.2.–23.8.2020
  Sencer Vardarman: Under the Mother Earth’s Skin
 • 28.8.–1.11.2020
  Elina Vainio: Reset
 • 6.11.2020–31.1.2021
  Ulrike Mohr
 • 5.2.2021 alkaen
  Elsa Salonen

Samalla ”The Things We Are Made Of” häivyttää ihmiskehon ja luonnon välisiä rajoja ja sitä toiseutta, jota pidetään voimakkaasti elossa poliittisissa piireissä.

Näinä poliittisten kriisien aikoina, kun huomiomme on kiinnittynyt syrjintään ja erotteluun, on jälleen kerran elintärkeää palauttaa mieliin samankaltaisuudet ja unohtaa erot, niin ihmisten välillä kuin luonnossa. Käyttämällä luontokappaleiden välistä alati muuttuvaa rajaa, näyttely käsittelee pikemminkin samankaltaisuutta kuin toiseutta ihmiskehon tekniikoiden kautta sekä tarkastelee sitä, kuinka kehomme ovat yhteydessä ympäristöönsä biologisella, biokemiallisella, neurotieteellisellä, psykologisella ja tunnetasolla.

”The Things We Are Made Of” kasvoi siitä ajatuksesta, miten ihmisen ja luonnon muiden elementtien väliset yhtäläisyydet järjestyvät DNA-rakenteiden ja alkuaineiden jaksollisen järjestelmän järjestyslukujen avulla. Kun otetaan huomioon nämä yhtäläisyydet ja uudelleen järjestellään alkuaineet, jotka muodostvat ihmiskehon ja luonnon, havaitaan, miten jokainen alkuaineiden yhdistelmä muodostaa eri luontokappaleen.

Oli sitten kyse ihmisestä, maankuoresta, banaanikärpäsestä, tupakkakasvista tai meteoriitin palasesta, me kaikki koostumme 118 alkuaineesta, jotka löytyvät alkuainetaulukosta, mutta ovat vain järjestäytyneet eri tavoin. Vaikka päällisin puolin näyttääkin siltä, että elämme hyvin erilaisin tavoin, meillä kaikilla on samanlainen elämän malli, kenties vain 0,01 prosentin erolla. Tästä näkökulmasta ”The Things We Are Made Of” kutsuu mukaan taiteilijoita, jotka työskentelevät alkuaineiden puhtaiden muotojen parissa, siellä, missä näitä elementtejä ympäröivät emotionaaliset lataukset sitoutuvat elämän kulkuun. 

Ece Pazarbaşı

 

Asiasanat: