Näyttely tarkastelee muuttuvaa merta ympärillämme. Asiat, joita olemme pitäneet itsestään selvinä, ovat tulevaisuudessa epävarmoja ja seurausketjut yllättäviä.

Näyttely on avoinna 6.3.-16.5.

Varaa näyttelyvierailu tästä

Katso ohjeet tästä

  • Huomioithan, että varattaessa useampi vierailu samalle ajankohdalle, tulee jokaiselle tehdä oma ennakkovaraus.
  • Myös lapsille (ml. vauva- ja taaperoikäiset) tulee tehdä oma ennakkovaraus.

Turvallinen museovierailu

  • Museokävijöitä pyydetään huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Kävijöille suositellaan kasvomaskin käyttöä.
  • Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita. 

Epävarma horisontti -näyttelyesite / näyttelytekstit

WAMin esite kevät 2021

Horisontin muutoksia ja meren välityksellä heijastuvia tunnetiloja pohditaan näyttelyssä kansainvälisten ja suomalaisten nykytaiteilijoiden teosten avulla.

Merivedet ovat tutkijoiden mukaan siirtyneet antroposeeniin – geologiseen kauteen, jossa ihmisen toiminta vaikuttaa alueisiin enemmän kuin luonnonvoimat. Nestori Syrjälä nostaakin teoksessaan keskiöön ihmisen vastuun omista toimistaan, joiden vaikutukset merien ekosysteemiin ulottuvat mikro-organismitasolta suurimpien merinisäkkäiden selviytymiseen saakka. Marjolijn Dijkmanin ja Toril Johannessenin suurennuslasin alla ovat suuren osan maapallon hapesta tuottavat mikro-organismit. Kati Rooverin teoksessa puolestaan matkataan ryhävalaan maailmaan ja pohditaan ihmisen ja luonnon rinnakkaineloa.

Läheltä kauas

Lähin meremme, Itämeri, on maailman toiseksi suurin murtovesialue, jonka vähäsuolainen vesi vaihtuu hitaasti ja on arka muutoksille. Tuula Närhinen on tarkastellut tuotannossaan monipuolisesti Itämeren kipupisteitä ja ilmiöitä. Myös Renja Leino ja Lilli Haapala antavat huomion lähirannan haavoittuvaisuudelle.

Valtameret, niin yhdistävinä kuin erottavina alueina, ovat olleet tiedon, vallan, liikenteen, kalastuksen, kaupankäynnin ja myös pelon väyliä. Sosiokulttuurinen ja yhteiskunnallinen asema sekä sijainti vaikuttavat mereen liitettäviin merkityksiin. Sasha Huberin ja Mohau Modisakengin teokset tarkastelevat näitä teemoja. Ilmastonmuutoksen myötä elämisen mahdollisuudet muuttuvat, ja tämän on arvioitu tulevina vuosikymmeninä vaikuttavan merkittävästi miljoonien ihmisten elinympäristöön, merien monimuotoisuuden heikkenemisestä puhumattakaan.

Olemme valtamerien kanssa osa samaa kiertokulkua. Se, mitä horisontissa ja aaltoilevan pinnan alla tulevaisuudessa näkyy, on suhteessa valintoihin, joita teemme tänään. Horisontin näkymiä tarjoavat: Timo Aho & Pekka Niittyvirta, Lauri Astala, Camille Auer, Marjolijn Dijkman & Toril Johannessen, Hreinn Friðfinnsson, Lilli Haapala, Corinna Helenelund, Sasha Huber, David Kasprzak, Ange Leccia, Radical Ocean Futures, Renja Leino, Mohau Modisakeng, Anna Niskanen, Tuula Närhinen, Kati Roover, Nestori Syrjälä, Janna Syvänoja ja Julia Weckman.

Yhteistyössä: John Nurmisen säätiö ja Pidä Saaristo Siistinä ry.

Huom! Näyttelyssä voi vierailla tekemällä ennakkovarauksen.

Lue näyttelyesite Issuu-palvelussa klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Kuva: Kati Roover, Salt of my Eyes, 2020.