WAMin kahvilassa on esillä näyttely Sadan taiteilijan koti. Mukana on teoksia yhdeltätoista taiteilijalta, jotka ovat työskennelleet Parrantien ateljeetaloissa Turussa. Ateljeetalot ovat toimineet paikallisten taiteilijoiden kotina ja työtilana yli 50 vuoden ajan, mutta ne on määrätty purettaviksi kesällä 2021.

Turun Parrantien ateljeetalot on rakennettu Kastun kaupunginosaan 1968. Kahdessa rivitalossa on kymmenen asunnon ja työhuoneen yhdistelmää, joissa on asunut ehtinyt asua noin 100 paikallista kuvataiteilijaa perheineen. Ateljeetalot ovat suomalaisella taidekentällä merkittävät ja lisäksi hyvä esimerkki aikansa rivitaloarkkitehtuurista. Turun museokeskus pitää tärkeänä, että paikallinen taide-elämä pysyy elävänä. Museo on antanut lausunnon Parrantien ateljeetalojen säilyttämisen puolesta. Talot kuitenkin puretaan sisäilmaongelmien vuoksi kesällä 2021.

Turun kaupungin taidekokoelmassa on runsaasti Parrantiellä työskennelleiden taiteilijoiden teoksia. Näistä nähdään nyt pieni otos WAMin kahvilassa. Näyttelyyn on valittu teoksia, joissa taiteilijat kuvaavat taiteilijaystäviä ja turkulaista taiteilijaelämää. Mukana on teoksia viideltä vuosikymmeneltä ja yhdeltätoista taiteilijalta: Annika Dahlsten, Manno Kalliomäki, Hilkka Könönen, Veikko Lehtovaara, Einari Levo, Viljo Mäkinen, Leo Niemi, Maarit Nissilä, Kimmo Ojaniemi, Merja Pitkänen ja Sirpa Särkijärvi.

Kuva: Sirpa Särkijärvi: Pink Sunset, 2009. Akryyli kankaalle. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Martti Puhakka.

 

 

Asiasanat: