Anu Pentikin Alussa oli siemen -näyttelyn päätyttyä suunnataan katseet tulevaan näyttelyohjelmistoon. Kuluvan näyttelyvuoden päättää sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta nykytaiteen kautta lähestyvä Spektri. Näyttelyvuoden 2022 puolestaan käynnistävät Pekka ja Teija Isorättyän sekä Anu Tuomen rinnakkaiset näyttelyt ja kesällä nähdään Antti Laitisen soolonäyttely.  

Koronatilanteen vuoksi vuodella eteenpäin siirtynyt ja juuri päättynyt Anu Pentikin Alussa oli siemen -näyttely herätti ihastusta WAMin tiloihin suunnitellussa kerronnallisessa kokonaisuudessa. Näyttelyssä vieraili yli 32 000 kävijää. 

– Näyttely toi iloa, lohtua ja toivoa koronarajoitusten kuristamaan maailmaan. Oli ihana huomata, että museoon löysi tiensä aivan uusiakin asiakkaita, kertoo intendentti Satu Pajarre

Tulossa laaja kattaus nykytaidetta 

Spektri
8.10.2021–9.1.2022 

Näyttelyssä nähdään laaja kattaus nykytaidetta, joka kuvaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Museo ottaa näyttelyllä kantaa yhdenvertaisuuden puolesta ja tuo uusia ääniä aiheesta käytävään keskusteluun.  Näyttelyssä on teoksia kuudeltatoista taiteilijalta, ja mukana on valokuva- ja videotaidetta, installaatioita, veistoksia ja ryijyjä. Teoksissa käsitellään sukupuolta, identiteetin kehitystä ja syrjinnän kokemuksia, mutta myös vapautumista ja nautintoa sekä läheisyyttä ja huolenpitoa. 

Taiteilijat: Jacob Dahlgren, Minna Havukainen, Jenni Holma, Riikka Hyvönen, Artor Jesus Inkerö, Illusia Juvani, Enni Kalilainen, Teemu Keisteri, Kaisu Koivisto, Aleksi Kolmonen, Heidi Lunabba, Abdullah Qureshi, Emma Sarpaniemi, Noora Schroderus, Anna-Karoliina Vainio ja Eero Yrjölä.   

Teija ja Pekka Isorättyä Kuolleet sielut
28.1.–8.5.2022 

Teija ja Pekka Isorättyän (molemmat s. 1980) näyttelyssä Kuolleet sielut nähdään uusien installaatioiden rinnalla myös vanhempaa tuotantoa.  Mekaniikkaa, taidetta ja luontoa yhdistelevien installaatioiden kautta taiteilijat herättävät kysymyksiä ihmisen suhteesta teknologiaan ja ympäristöön. 

Pekka ja Teija Isorättyä ovat kansainvälisesti tunnettuja ja tunnustettuja taiteilijoita, jotka ovat pitäneet näyttelyitä muun muassa Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. He ovat saaneet useita tunnustuksia myös Suomessa ja ovat olleet muun muassa Ars Fennica 2017 -ehdokkaita. 

Anu Tuomi Väristä
28.1.–8.5.2022 

Anu Tuomen (s. 1950) retrospektiivinen näyttely luo katsauksen koloristina tunnetun taiteilijan tuotantoon. Näyttely kokoaa yhteen taiteilijan teoksia aina 1970-luvulta lähtien painopisteen ollessa värikylläisissä maalauksissa muita tekniikoita unohtamatta. Tuomen taiteessa huomio kiinnittyy taiteilijan tarkkasilmäiseen ja hienovaraiseen tapaan nähdä ja kommentoida luontoon ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin liittyviä asioita.  

Antti Laitinen
28.5.–18.9.2022 

Kesällä museon päätilat täyttää Antti Laitisen (s. 1975) soolonäyttely. Videoteokset, valokuvat ja installaatiot rakentuvat fyysiselle toiminnalle ja tuntikausien raskaalle työlle herättäen ajatuksia siitä, mikä on oma suhteemme ympäristöömme. Laitisen työskentelyn lähtökohtana on usein performanssi, ja puulla keskeinen rooli sekä materiaalina että elävänä organismina.

WAMx-teemamaana Tanska

Vuoden 2022 teemamaana on Tanska ja näyttelyohjelmisto käynnistyy 17.12.2021. Ohjelmisto on suunniteltu yhdessä tanskalaisen Kunsthal Aarhus’in kuraattorin Mikkel Elmingin kanssa ja se muodostuu tanskalaisen taiteilija Gry Worre Hallbergin luoman kokeellisen taidetilan luomiin puitteisiin. Vuoden aikana mukaan kutsutaan muita taiteilijoita osallistumaan ja tuomaan oma panoksensa taidetilaan.  

Kuva: Anu Tuomi: Elämänlankoja I, 2010, sekatekniikka, akryyli, tekstiili, 250 x 120 cm. Yksityiskohta. Kuva: TMK / Ville Mäkilä.