Anu Tuomen Väristä-näyttely WAMissa on retrospektiivinen katsaus Tuomen pitkään taiteilijanuraan ja laajaan tuotantoon. Tuomi (s. 1950) on toiminut taiteilijana ja taidealan vaikuttajana Turun seudulla viidellä eri vuosikymmenellä ja työskentelee yhä aktiivisesti taiteilijana. Näyttelyssä nähdään teoksia pitkän ja värikkään uran varrelta sekä aivan uutta taidetta.

Näyttely on esillä 28.1.–8.5.2022

  • ti klo 9–17
  • ke–to klo 11–19
  • pe klo 9–17
  • la–su klo 10–17

Turvallinen museovierailu

  • Suosittelemme kasvomaskin käyttöä.
  • Huolehdithan myös käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Museon asiakasmäärää rajataan riittävien etäisyyksien varmistamiseksi.

Tuomi kasvoi työläiskodissa ja valmistui taiteilijaksi kantaaottavalla 1970-luvulla. Tuomen taide sai 1970-luvulla tyylillisesti vaikutteita sosiaalisesta realismista. Tuomen tapa kuvata työläisiä ei ollut ihannoiva, vaan myötätuntoisen realistinen. Myös ilmeikkäät, tarkkanäköiset henkilökuvat olivat Tuomen uran alussa keskeisellä sijalla.

Tuomi siirtyi 1980-luvun kuluessa kuvaamaan ympäröivän luonnon ilmiöitä suoraan näköhavaintoon perustuen, ja lopulta hän kuvasi enemmän sitä, miten koemme ja näemme luontoa ja luonnossa toistuvia värejä. Jo uransa alkuvaiheista saakka Tuomea on luonnehdittu maalarina koloristiksi. Kiinnostus väreihin on näkynyt Tuomen uralla aktiivisena värien tutkimustyönä sekä ehtymättömänä innoituksen lähteenä taiteessa.

1990- ja 2000-lukujen kuluessa Tuomen taide muuttui yhä abstraktimmaksi. Sen lähtökohta oli usein värien havaitsemisessa. Tuomi käytti teoksissaan usein luonnonmateriaaleja, ja haki maalauksen rajapintoja rikkoen sovinnaisia esitystapoja ja muotoja. Maalaukset muuntautuivat suuriksi installaatioiksi ja seiniä pitkin kiipeäviksi tai lattioille valuviksi taideteoksiksi. 2010-luvulla taiteilija alkoi käyttää teoksissaan akryylimaalauksen ohella yhä enemmän myös tekstiilejä, matonkuteita ja lankoja. Useista muodoltaan abstrakteista teoksista tuli niissä käytettyjen, perhepiiristä kierrätettyjen tekstiilien kautta voimakkaasti omaelämäkerrallisia.

Tuomi on tehnyt pitkän taiteilijanuransa ohella myös uran opettajana Turun piirustuskoulussa ja myöhemmin kuvataiteen yliopettajana Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa. Lisäksi hän on ollut hyvin aktiivinen toimija Turun taidekentällä Arte ry:n jäsenenä ja vaikuttajana. Hän on ollut myös mukana perustamassa Arte ry:n Joe’s- ja Titanik-gallerioita.

Näyttelyn on kuratoinut näyttelyamanuenssi Maria Huokkola. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös Tuomen urasta ja taiteesta kertova julkaisu Anu Tuomi.

Näyttelyn rinnalla WAMin päätiloissa nähdään Pekka ja Teija Isorättyän näyttely Kuolleet sielut.

Kuva: Anu Tuomi, Elämänlanka I ja II, 2010. Sekatekniikka, lankoja ja kuteita akryylimaalaukselle, 250 x 110 cm ja 250 x 170 cm (yksityiskohta). Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Ville Mäkilä, Turun museokeskus.

Asiasanat: