Kuolleet sielut -näyttely esittelee Pekka ja Teija Isorättyän tuotantoa. Esillä on taiteilijaparin niin uutta tuotantoa kuin vanhempia teoksia, joita taiteilijat ovat muokanneet tätä näyttelyä varten.

Näyttely on esillä 28.1.–8.5.2022

  • ti klo 9–17
  • ke–to klo 11–19
  • pe klo 9–17
  • la–su klo 10–17

Turvallinen museovierailu

  • Kaikissa tiloissamme on vahva suositus käyttää kasvomaskia. Huolehdithan myös käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Museon asiakasmäärää rajataan riittävien etäisyyksien varmistamiseksi.

Pekka ja Teija Isorättyä tunnetaan ennen kaikkea mekaanisista veistoksista, roboteista ja installaatioista, jotka käsittelevät runollisesti, mutta myös sarkastisesti hymyillen ja leikitellen ihmisen suhdetta teknologiaan ja luontoon. Isorättyät käyttävät teostensa lähtökohtana usein kierrätysmateriaaleja, romurautaa ja jätemuovia sekä luita ja eläinten nahkoja, yhdistäen niihin uutta teknologiaa. He ikään kuin antavat teoksissaan teknologialle elämän ja sielun – hyvässä ja pahassa, antaen niille myös inhimilliset heikkoudet ja virheet.

Kuten populaarikulttuurissa, Isorättyöidenkin taiteessa robotti kuvastaa ristiriitaa täydellisen ideaali-ihmisen ja todellisen inhimillisen heikkouden välillä. Inhimillisesti vajavaisten robottien kautta Isorättyät onnistuvat kiteyttämään jotain oleellista ihmisenä olemisesta. Vikasietometsä -installaation puut, mekaaninen susi ja laulava hirvenpää taas näyttävät, miten luonto sietää vikaa – meitä ihmisiä. Me haavoitamme luontoa, mutta olemme silti itsekin osa sitä. Ja luonto jää, meistä huolimatta, toivottavasti meidän jälkeemme. Vaikka Isorättyöiden teokset käsittelevät isoja ja vaikeita teemoja, niistä löytyy myös kauneutta ja keveyttä.

Alun perin Torniosta kotoisin olevat Pekka ja Teija Isorättyä (molemmat s. 1980) ovat kansainvälisesti tunnettuja ja tunnustettuja taiteilijoita. He ovat pitäneet näyttelyitä mm. Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Isorättyät ovat saaneet Lapin taidepalkinnon ja William Thuring –palkinnon, ja olivat ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2017. Yleisöpalkintoja he ovat saaneet Kiasman Ars Fennica 2017 -näyttelystä sekä vuosien 2010 ja 2011 Nord Art -näyttelyistä Saksassa. Heidän teoksiaan on Turun kaupungin taidekokoelman lisäksi muun muassa Kansallisgallerian, Aineen taidemuseon sekä Wihurin säätiön kokoelmissa.

Näyttelyn rinnalla WAMin päätiloissa nähdään Anu Tuomen näyttely Väristä.

Kuva: Pekka ja Teija Isorättyä, Robohemians, 2021. Kuva: Ville Mäkilä.