Turun museokeskuksen uusin julkaisu on läpileikkaus Anu Tuomen elämästä, tiestä taiteilijana ja hänen taiteestaan. Kirjan kuvituksena on taideteosten kuvia uran alkuvaiheilta uudempiin teoksiin.

Julkaisussa on mukana WAMissa esillä olevan Anu Tuomen Väristä-näyttelyn kuraattorin, näyttelyamanuenssi Maria Huokkolan kirjoittama biografia taiteilijan elämästä ja urasta sekä FT Ringa Takasen taidehistoriallinen tutkimusartikkeli. 

Anu Tuomi kuvattuna työhuoneellaan kesällä 2021. Kuva: Ville Kaakinen, TMK.

Anu Tuomi (s.1950) valmistui taiteilijaksi kantaaottavalla 1970-luvulla, jolloin Tuomen taide sai vaikutteita erityisesti sosiaalisesta realismista. Hänen tapansa kuvata työläisiä oli myötätuntoisen realistinen. Ilmeikkäät, tarkkanäköiset henkilökuvat olivat keskeisellä sijalla. 1980-luvulla hän kuvasi sitä, miten koemme ja näemme luontoa ja värejä luonnossa. Värit ovat olleet taiteilijalle ehtymätön innoituksen lähde ja tutkimuskohde. 

Tuomen taide muuttui yhä abstraktimmaksi 1990- ja 2000-luvuilla. Maalaukset muuntautuivat suuriksi installaatioiksi ja seiniä pitkin kiipeäviksi tai lattioille valuviksi taideteoksiksi. 2010-luvulla tekstiilit alkoivat vakiintua hänen teostensa materiaalina akryylimaalauksen ohella. Tuomi on toiminut myös opettajana Turun piirustuskoulussa ja myöhemmin kuvataiteen yliopettajana Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa. Lisäksi hän on ollut aktiivinen toimija Turun taidekentällä Arte ry:n jäsenenä ja vaikuttajana, sekä ollut mukana perustamassa Arte ry:n Joe’s ja Titanik-gallerioita. 

Anu Tuomi  
Toim. Maria Huokkola ja Johanna Seppä
Turun museokeskuksen vuosikirja Aboa 2022 / 82
Julkaisun ovh. 20 €
60 sivua

Kirjaa on myynnissä muun muassa WAMin museokaupassa.