WAMx:n vuoden 2022 sarjan Institute of Coexistence (Yhteiselon instituutti) neljäs näyttely esittelee Georg Jagunovin teoskokonaisuuden Ancylus ja Dana. Siinä taiteilija pohtii, miten nykyhetkessä elävän ihmisen on mahdollisuus löytää yhteys jo miljoonia vuosia olemassa olleen geologisen ja biologisen maailman kanssa.

Georg Jagunov on työskennellyt viime vuosina biotooppi-installaatioiden parissa. Pienoismaisemat, jotka on rakennettu terraariomaiseen suljettuun tilaan, viittaavat 80 miljoonaa vuotta vanhoihin tanskalaisiin piikivimuodostelmiin, Pohjois-Euroopan jääkauden jälkeiseen maisemaan, esihistorialliseen arkeologiaan ja Tanskan ja Suomen alueiden muinaiseen mytologiaan. 

Installaatioiden kehittely on vaatinut yhteistyötä monien eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Biotoopin sisällä kasveille ihanteellisen valon ja kosteuden määrää säädellään erillisellä ohjelmoinnilla. Installaatioissa olevat kivet ja sammalet Jagunov on kerännyt useista eri paikoista Tanskasta ja Suomesta. Vaeltelu, maisemaan tutustuminen ja installaatioihin sopivien elementtien etsiminen kuuluvat olennaisena osana Jagunovin taiteellista työskentelyä. 

Installaatioidensa avulla Jagunov pyrkii luomaan paikkoja mietiskelylle ja keskittymiselle. Vaikka hän käyttää teoksissaan pääasiassa pohjoiseurooppalaisia aineksia, inspiraation lähteenä ovat japanilaiset zen-puutarhat. Kokonaisuuteen kuuluu myös ääneen luettu kertomus, jonka voi kuunnella kuulokkeilla. Sen kuvaama matka halki ajan ja tilan kuljettaa näyttelyvieraan piilotettuihin geokemiallisiin ulottuvuuksiin ja muinaisen maailman vihreyteen.   

WAMx:n noin 4 m² suuruinen installaatio on kookkain Jagunovin tähän mennessä toteuttamista installaatioista. 

WAMx 2022 

Institute of Coexistence etsii vastauksia nykyajan ekologisiin, sosiaalisiin ja biologisiin kriiseihin. Tavoitteena on löytää yhteiselon tapoja, joiden avulla voidaan luoda parempi maailma. Näyttelysarjan fyysiset ja teoreettiset puitteet on luonut tanskalaistaiteilija Gry Worre Hallberg.  

Näyttelysarjan neljä taiteilijaa ottavat näyttelytilan vuorotellen käyttöönsä. Tila on jaettu kahteen osioon, joista toisessa sarjan jokainen taiteilija lähestyy taiteellisen tutkimuksen keinoin ihmisten ja muiden lajien yhteiseloa. Kukin jättää kokonaisuuteen jälkensä: Toisen osioon kertyy vuoden aikana todistusaineistoa kunkin työstä. 

Näyttelysarjan neljä taiteilijaa valittiin syksyllä 2021 järjestetyn avoimen haun kautta. Näyttelyt ovat valinneet kuraattori Mikkel Elming ja taiteilija Gry Worre Hallberg yhteistyössä WAMin kanssa. Tanskalainen Elming on lasimuseo Glasmuseet Ebeltoftin johtaja ja on perustanut FSK – The Association for Contemporary Art -yhdistyksen. Hallberg on Sisters Hope -kollektiivin perustajajäsen ja taiteellinen johtaja.  

WAMx-sarjan taiteilijoiden näyttelyt

Rob Hesp 17.12.2021–6.3.2022
Tiio Suorsa 18.3.–5.6.2022
Kim Laybourn 10.6.–28.8.2022
Georg Jagunov 9.9.–4.12.2022

Kuva: Georg Jagunov: Anculys ja Dana, 2022 (yksityiskohta, rajattu).

Asiasanat: