Näyttely esittelee erilaisia tapoja kokea kuvataidetta ja haastaa perinteisen käsityksen siitä, että kuvataidetta koetaan vain katsomalla. Näyttelyssä on mahdollista kokea taide kehollisesti liikkeen ja teoksen kanssa samassa tilassa olemisen kautta.

Miltä teos tuntuu? Miten teos muuttuu, kun katselukulma muuttuu?  Mitä tuntemuksia tai liikettä teos aiheuttaa katsojan kehossa? Pistääkö teos värisemään ja ihon kananlihalle? Tuoko taideteos levollisen ja rentoutuneen olon? Liikuttaako teos mieltä? Tuleeko taiteen kokemisesta heikotusta, pahoinvointia ja sydämentykytyksiä kuten ranskalaiselle kirjailija Stendhalille aikoinaan Firenzessä? Vai onko niin, ettei voisi vähempää liikuttaa?  
 
Liikuttaako kutsuu kokemaan, kokeilemaan, ihmettelemään ja tutkiskelemaan kuvataiteen aiheuttamia tuntemuksia. Näyttely perustuu pitkälti läsnäoloon taiteen kanssa samassa tilassa ja muistuttaa, etteivät kaikki taiteen ulottuvuudet välttämättä toistu virtuaalisesti tai tietokoneen näytöltä.  
 
Näyttely koostuu pääosin Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvista teoksista ja mukana on myös viime vuosina taidekokoelmaan hankittuja teoksia, jotka eivät ole olleet aiemmin esillä WAMissa. Esillä on mm. installaatioita, veistoksia, mediataidetta ja maalauksia. Lisäksi näyttelyn kokonaisuutta tukemaan on pyydetty lainaksi interaktiiviset mediateokset Artturi Elovirralta ja Hanna Haaslahdelta
 
Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat: Wäinö Aaltonen, Kristoffer Albrecht, Dave Berg, Hans-Christian Berg, Caj Bremer, Annika Dahlsten & Markku Laakso, Artturi Elovirta & Juho Vainio, Hanna Haaslahti, Vesa Hannuksela, Jussi Haro, Jussi Heikkilä, Simo Helenius, Liisa Hietanen, Jarmo Hietaranta, Eero Hiironen, Aaron Hiltunen, Päivi Häkkinen, Antti Jantunen, Ulla Jokisalo, Aino Kajaniemi, Manno Kalliomäki, Tiina Karimaa, Tiina Ketara, Hertta Kiiski, Kaisu Koivisto, Raakel Kuukka, Armi Laukia, Einari Levo, Stefan Lindfors, Ismo Luukkonen, Antti Maasalo, Arno Rafael Minkkinen, Reijo Mörö, Umppa Niinivaara, Maarit Nissilä, Markku Ojala, Marje Pellinen, Roland Persson, Zoltan Popovits, Harri Pälviranta, Samu Raatikainen, Jarkko Roth, Kim Simonsson, Kaarina Tarkka.
 
Näyttelyn on kuratoinut Turun museokeskuksen näyttelyamanuenssi Jonni Saloluoma yhdessä museon eri vastuualueilta kootun sisältötyöryhmän kanssa. Tanssitaiteilija Satu Tuittila on toiminut konsulttina näyttelyn ideoinnissa ja sisältötuotannossa.

Taidetestaajat vierailevat näyttelyssä

WAM on mukana valtakunnallisessa Taidetestaajat-ohjelmassa jo viidettä kertaa. Joulukuun 2. päivään mennessä saamme noin 1500 kahdeksasluokkalaista vieraaksi Liikuttaako-näyttelyyn. Ryhmien ollessa museossa yksi näyttelyn saleista on suljettuna muulta yleisöltä. Vierailut ajoittuvat tiistaista perjantaihin aamuun ja päivään.

Opastukset 

  • Suomeksi sunnuntaisin klo 14
  • Ruotsiksi sunnuntaisin 30.10., 27.11., 18.12. ja 22.1. klo 15

Taidepajat ja kerhot

  • Syysloman avoin taidepaja 18.–21.10. ti –pe klo 12–15  
  • Aamukaffet WAMissa - Nuorille ja aikuisille suunnatut taidepajat tarjoavat rennon taidehetken kahvikupposen ääressä
    • Värit liikkeellä la 22.10. ja la 29.10. klo 11–13
    • Väri ja tunne la 3.12. klo 10.30–13
  • Kuvataidekerho 4.–6. luokkalaisille 25.10.–22.11. Tiistaisin klo 15–16.30
  • Lasten viikonloppu 19.–20.11. klo 10–15

Näyttely on avoinna 14.10.2022–22.1.2023.

Kuva: Päivi Häkkinen, Richard, 2014. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: TMK / Ville Mäkilä. Kuvamontaasi.