Näyttely on tähän asti laajin taiteilijan tuotantoa esittelevä kokonaisuus, jossa on mukana lähes sata teosta. Näyttelyssä taiteilijan uraa tarkastellaan rinnakkain suomalaisen taidemaailman tapahtumien kanssa 1960-luvulta tähän päivään.

Näyttelyn pääosassa ovat suurikokoiset öljymaalaukset, joissa taiteilija pohtii maalauksen luonnetta.

Jan Kenneth Weckman (s. 1946) on kuulunut suomalaisen taidekentän eturivin taiteilijoihin jo viiden vuosikymmenen ajan. Hän pohtii teoksissaan kuvallisuuden ja maalauksen luonnetta. Mitä oikeastaan on maalaus? Mikä saa katsojan näkemään teoksessa kuvan?

Weckman aloitti uransa piirtäjänä ja graafikkona, mutta siirtyi erilaisten tekniikkakokeiluiden kautta suurikokoisten öljymaalausten pariin. Työskentelyprosessissa värin lisääminen ja poistaminen maalauspinnalta ovat yhtä tärkeässä roolissa. Hänelle on myös tyypillistä palata aiempien teostensa aiheisiin ja tehdä niistä uusia variaatioita. Näin taiteilija kaivautuu maalauksen pinnan alle sekä käytännön tasolla että vertauskuvallisesti.

Näyttely on saanut nimensä taiteilijan 1990-luvulla aloittamasta abstraktista teossarjasta Corpus, jolle ovat tyypillisiä selkeät värit ja kollaasitekniikka. Latinankielinen sana corpus tarkoittaa ruumista. Weckmanin tapauksessa kyse on maalauksen ruumiista tai materiaalisesta olemuksesta, jota taiteilija yrittää ymmärtää.

Näyttelyssä on mukana on lähes sata teosta, muun muassa ennen näkemättömiä tussipiirustuksia taiteilijan uran alusta. Näyttelyn teksteissä taiteilijan uraa tarkastellaan rinnakkain suomalaisen yhteiskunnan ja taidemaailman tapahtumien kanssa. Lisäksi esillä on video, jossa taiteilija kertoo työskentelystään.

Näyttelyopastukset sunnuntaisin klo 14.

Taiteilijatapaamiset
•    26.2. klo 12 Jan Kenneth Weckman
•    4.3. ja 18.3. klo 13–16 Avoimet taidetyöpajat Jan Kenneth Weckmanin kanssa
•    2.4. klo 12 Musiikkikierros ja taiteilijatapaaminen: Ahti Lassila ja Jan Kenneth Weckman

Työpajat ja kurssit
•    Talviloman avoimet taidetyöpajat ti–pe 21.–24.2. klo 12–15
•    Avoimet taidetyöpajat la 11.3., la 15.4., su 16.4., la 6.5., su 7.5. klo 13–16 

Jan Kenneth Weckman: Corpus 10.2.–21.5.2023

WAM on avoinna ti–su klo 10–18.
WAM, Turun kaupungin taidemuseo, Itäinen Rantakatu 38, Turku, puh. 02 262 0850, wam@turku.fi

Kuva: Jan Kenneth Weckman: Serien Corpus, 2007. Kuva: TMK / Raakkel Närhi.