Retrospektiivinen näyttely esittelee Suomen taidekentällä merkittäväksi nousseen SALONG 3+ -taiteilijaryhmän tuotantoa 1980-luvun lopulta 1990-luvun alkuvuosiin.

 Turussa vaikuttaneen ryhmän jäseniä olivat taiteilijat Anna-Maija Aarras (s. 1948), Sussi Henrikson (s. 1952) ja Ann Sundholm (s. 1961).

SALONG 3+ nousi taidemaailman tietoisuuteen Turussa vuonna 1989 järjestetyssä taidetapahtumassa Budka – Avantgardisteja Turusta ja Leningradista. Ryhmän teos Still life oli esillä Galerie Grafiartissa, jossa se herätti suurta mielenkiintoa sekä yleisön että median keskuudessa. Teos koostui kultakehyksiin asetetuista vihanneksista, kaloista ja siansorkista, jotka vähitellen mätänivät näyttelyn edetessä.

Näyttelyssä nähdään SALONG 3+ Velvetti -sarjan huonekalumaisia teoksia, jotka viettelevät katsojan ylellisellä sametilla ja sensuelleilla muodoillaan. Lisäksi esillä on teoksia sarjasta SALONG 3+ Dimensions of life, jotka nostavat esille erilaisia myyttejä naisista. Taiteilijaryhmä tunnetaan myös performansseistaan. Näyttelyssä on esillä ryhmän toiminnasta kertovia arkistofilmejä ja näyttelyä varten tuotettu video, jossa taiteilijaryhmä kertoo työskentelystään.

SALONG 3+ liikkuu suvereenisti eri taidesuuntausten rajapinnoilla. Heidän taiteensa näyttäytyy yhä ajankohtaisena, kokonaisvaltaisena, visuaalisena ja verbaalisena. WAMin näyttelyn myötä taiteilijaryhmä palaa yhteen ja kohottaa maljan elämälle.

Taiteilijatapaamiset
•    19.2. ja 26.3. klo 12 SALONG 3+ /Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson, Ann Sundholm

SALONG 3+ Renaissance 10.2.–21.5.2023

WAM on avoinna ti–su klo 10–18.
WAM, Turun kaupungin taidemuseo, Itäinen Rantakatu 38, Turku, puh. 02 262 0850, wam@turku.fi

Kuva: Yksityiskohta teoksesta SALONG 3+ Dimensions (of life) Deep Sleep, 1992. Kuva: SALONG 3+.