Kansainvälisesti menestyneen turkulaisen kuvataiteilija Iiu Susirajan soolonäyttely tullaan näkemään WAMissa keväällä 2024. Susiraja tunnetaan pysäyttävistä valokuva- ja videoteoksista, joissa taiteilija esiintyy itse odottamattomissa yhteyksissä. Parasta aikaa taiteilijan näyttely on esillä MoMAssa (Museum of Modern Art) New Yorkissa.

WAMin näyttelyssä tulee olemaan esillä sekä uutta että varhaisempaa tuotantoa. Valokuvien lisäksi monipuolisessa näyttelyssä nähdään Susirajan videoteoksia, installaatioita, piirroksia sekä 3D-printattuja veistoksia, joihin taiteilijan taiteellinen työskentely on viime vuosina laajentunut.

WAM on ollut Iiu Susirajan suosikkimuseo jo 1980-luvun alusta lähtien.
  - Kyllähän tässä jokin ympyrä sulkeutuu, että yksityisnäyttelyni on WAMissa. Päiväkodin kanssa oltiin tutustumassa Wäinö Aaltosen museossa, ja muistan, kuinka me tarhaikäiset istuimme aulan portailla odottaen opasta. Ihastuin museoon jo silloin ja edelleenkin WAM on suosikkimuseoni, Iiu Susiraja kommentoi läheistä suhdettaan WAMiin.

Jotain taiteilijan ihastuksesta museoon kertoo sekin, että toimiessaan yhtenä kesänä WAMissa näyttelyvalvojana ja katsellessaan veistossalin ikkunasta Down by the Laituri -festivaalin juhlintaa jokirannassa, huomasi hän yllätyksekseen olevan sillä hetkellä mieluummin lempimuseossaan kuin jokirannassa juhlimassa.
  - WAM voitti siis silloinkin 6–0, Susiraja toteaa.

Turku on vahva ja tunnettu kulttuurikaupunki, jossa pienillä ja suurilla näyttelyillä on merkittävä roolinsa. WAMin näyttelyt keräävät säännöllisesti kymmenien tuhansien kävijöiden yleisöt. Vuonna 2022 WAMissa vieraili lähes 60 000 kävijää.
 
Turun pormestari Minna Arve iloitsee kansainvälisesti menestyneen taiteilijan soolonäyttelystä WAMissa.
   - Pidän valtavasti Iiu Susirajan töistä. Mielestäni ne kuvaavat ihmisyyttä ja naiseutta humoristisella ja älykkäällä tavalla. Oman kaupungin taiteilija on vienyt maailmalle suomalaisuutta aivan erityisellä, monella tasolla ihmisiä koskettavalla tavalla kuvaava taiteilija, Minna Arve sanoo.

Omaperäistä huumoria ja oivaltavuutta

Susirajan teosten keskiössä ovat arkipäiväiset esineet, joiden kautta syntyy teosten omaperäinen huumori ja surrealistista lähestyvä tunnelma, mitä oivaltavat teosnimet vahvistavat. Valokuvat ja videot tuntuvat henkilökohtaisilta; taiteilija katsoo suoraan kameraan ja samalla teoksissa on kuitenkin etäisyyttä. Susiraja ei selitä, julista tai haasta. Hän ei ota itselleen mitään roolia, eikä tunnu peittelevän mitään, mutta silti osa hänestä jää tavoittamattomaksi arvoitukseksi.

Kävijälle näyttely tarjoaa tilaisuuden pohtia, millaisia ajatuksia ja tunteita Susirajan hyvän käytöksen rajoja rikkovat teokset hänessä herättävät. Katsoja saa tehdä omat tulkintansa ja kohdata omat ajatuksensa teosten ääressä.

Valokuvaaja ja kuvataiteilija

Iiu Susiraja on valmistunut valokuvaajaksi Turun taideakatemiasta vuonna 2012 ja kuvataiteilijaksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2018. Susirajan näyttelyitä on viime vuosina nähty Nino Mier Galleryssa Los Angelesissa ja Makasiini Contemporaryssa Turussa vuonna 2022, SKMU Museumissa Norjan Kristiansandissa vuonna 2020 ja Kiasmassa vuonna 2019.

Keväällä 2023 Susirajalla on kaksi näyttelyä New Yorkissa. A style called a dead fish avautuu MoMA PS1:ssä New Yorkissa 20. huhtikuuta ja näyttely Hot Stuff Nino Mier Galleryssa 19. toukokuuta.

Susiraja on saanut William Thuring -pääpalkinnon vuonna 2019 ja hänen teoksiaan kuuluu muun muassa Suomen valokuvataiteen museon, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupungin taidemuseon ja Turun kaupungin taidekokoelmaan.

Susiraja asuu ja työskentelee Turussa ja monet hänen teoksistaan on kuvattu hänen omassa kodissaan.

Iiu Susirajan näyttely WAMissa 2.2.–12.5.2024.

Iiu Susiraja: Garden party is over, 2018.

Iiu Susirajan näyttely on viimeinen näyttely WAMissa ennen museon peruskorjauksen alkamista. Peruskorjauksen jälkeen WAM avataan uudelleen syksyllä 2026. Peruskorjauksen aikaisesta näyttelytoiminnasta tiedotetaan toukokuussa 2023. Lisää WAMin peruskorjauksesta.