Tulevat näyttelyt

14.10.2022–22.1.2023 
Liikuttaako

Liikuttaako-näyttely esittelee erilaisia tapoja kokea kuvataidetta ja haastaa perinteisen käsityksen siitä, että kuvataidetta koetaan vain katsomalla. Näyttely luo mahdollisuuksia kokea taidetta kehollisesti liikkeen ja teoksen kanssa samassa tilassa olemisen kautta.  
 
Miltä teos tuntuu? Miten teos muuttuu, kun katselukulma muuttuu?  Mitä tuntemuksia tai liikettä teos aiheuttaa katsojan kehossa? Pistääkö teos värisemään ja ihon kananlihalle? Tuoko taideteos levollisen ja rentoutuneen olon? Liikuttaako teos mieltä? Tuleeko taiteen kokemisesta heikotusta, pahoinvointia ja sydämentykytyksiä kuten ranskalaiselle kirjailija Stendhalille aikoinaan Firenzessä? Vai onko niin, ettei voisi vähempää liikuttaa?  
 
Liikuttaako kutsuu kokemaan, kokeilemaan, ihmettelemään ja tutkiskelemaan kuvataiteen aiheuttamia tuntemuksia. Näyttely perustuu pitkälti läsnäoloon taiteen kanssa samassa tilassa ja muistuttaa, etteivät kaikki taiteen ulottuvuudet välttämättä toistu virtuaalisesti tai tietokoneen näytöltä.  
 
Näyttely koostuu pääosin Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvista teoksista ja mukana on myös viime vuosina taidekokoelmaan hankittuja teoksia, jotka eivät ole olleet aiemmin esillä WAMissa. Esillä on mm. Installaatioita, veistoksia, mediataidetta ja maalauksia. Lisäksi näyttelyn kokonaisuutta tukemaan on pyydetty lainaksi interaktiiviset mediateokset Artturi Elovirralta ja Hanna Haaslahdelta.  
 
Näyttelyn on kuratoinut Turun museokeskuksen näyttelyamanuenssi Jonni Saloluoma yhdessä museon eri vas-tuualueilta kootun sisältötyöryhmän kanssa. Tanssitaiteilija Satu Tuittila on toiminut konsulttina näyttelyn ideoinnissa ja sisältötuotannossa.
 
Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat: Wäinö Aaltonen, Kristoffer Albrecht, Hans-Christian Berg, Dave Berg, Caj Bremer, Annika Dahlsten ja Markku Laakso, Artturi Elovirta ja Juho Vainio, Hanna Haaslahti, Vesa Hannuksela, Jussi Haro, Jussi Heikkilä, Simo Helenius, Liisa Hietanen, Jarmo Hietaranta, Eero Hiironen, Aaron Hiltunen, Päivi Häkkinen, Antti Jantunen, Ulla Jokisalo, Aino Kajaniemi, Manno Kalliomäki, Tiina Karimaa, Tiina Ketara, Hertta Kiiski, Kaisu Koivisto, Raakel Kuukka, Armi Laukia, Einari Levo, Stefan Lindfors, Ismo Luukkonen, Antti Maasalo, Arno Rafael Minkkinen, Reijo Mörö, Umppa Niinivaara, Maarit Nissilä, Markku Ojala, Marje Pellinen, Roland Persson, Zoltan Popovits, Harri Pälviranta, Samu Raatikainen, Jarkko Roth, Charles Sandison, Kim Simonsson, Kaarina Tarkka.