Tulevat näyttelyt

8.10.2021–9.1.2022
Spektri

Näyttelyssä nähdään laaja kattaus nykytaidetta, joka kuvaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Museo ottaa näyttelyllä kantaa yhdenvertaisuuden puolesta ja tuo uusia ääniä aiheesta käytävään keskusteluun.  

Näyttelyssä on teoksia kuudeltatoista taiteilijalta, ja mukana on valokuva- ja videotaidetta, installaatioita, veistoksia ja ryijyjä. Teoksissa käsitellään sukupuolta, identiteetin kehitystä ja syrjinnän kokemuksia, mutta myös vapautumista ja nautintoa sekä läheisyyttä ja huolenpitoa.  

Osa taiteilijoista esiintyy teoksissa itse ja käsittelee henkilökohtaisia identiteettikysymyksiä: Näyttelyssä saa ensiesityksensä Artor Jesus Inkerön video, jossa hän pohtii, millainen on queer-ihmiselle ihanteellinen koti. Illusia Juvani puolestaan vaatii videoteoksissaan häpeilemättä tilaa omalle feminiinisyydelleen. Emma Sarpaniemi poseeraa valokuvissaan sylikkäin ystäviensä kanssa ja kuvaa naisten välistä ystävyyttä ja luottamusta.  

Osassa näyttelyn teoksia on dokumentaarinen ote: Heidi Lunabbalta nähdään teos, jonka sisältö on koottu kollektiivisesti WAMissa pidetyssä työpajassa. Jenni Holman valokuvasarjassa joukko muunsukupuolisia kertoo, miten he ovat selvinneet yhteiskunnan odotusten keskellä. Minna Havukaisen videoteoksessa kuullaan BDSM-kulttuurin edustajien ajatuksia kinkyydestä ja sen merkityksestä elämässä.

Queer-yhteisön tuki on tärkeä monille sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Näyttelyä onkin valmisteltu yhdessä taiteilijoiden, kokemusasiantuntijoiden ja yhdistysten kanssa. Suunnittelussa ovat olleet mukana Turun seudeun Seta ry, Sateenkaariperheet ry ja Turku Pride ry. Näyttelyyn liittyy julkaisu, jossa joukko kirjoittajia tekee tarkkanäköisiä havaintoja näyttelyn teoksista ja peilaa niitä omiin kokemuksiinsa. Kirjoittajiksi on valittu eri alojen edustajia, ja monet heistä kuuluvat itse sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön. Julkaisun johdannon on kirjoittanut Turun seudun Seta ry:n puheenjohtaja Taija Ahlstedt

Näyttelyn taiteilijat: Jacob Dahlgren, Minna Havukainen, Jenni Holma, Riikka Hyvönen, Artor Jesus Inkerö, Illusia Juvani, Enni Kalilainen, Teemu Keisteri, Kaisu Koivisto, Aleksi Kolmonen, Heidi Lunabba, Abdullah Qureshi, Emma Sarpaniemi, Noora Schroderus, Anna-Karoliina Vainio ja Eero Yrjölä.

WAMx 15.10.–05.12.
Patricia Domínguez Green Irises

28.1.–8.5.2022 
Teija ja Pekka Isorättyä Kuolleet sielut

Teija ja Pekka Isorättyän (molemmat s. 1980) näyttelyssä Kuolleet sielut nähdään uusien installaatioiden rinnalla myös vanhempaa tuotantoa.  Mekaniikkaa, taidetta ja luontoa yhdistelevien installaatioiden kautta taiteilijat herättävät kysymyksiä ihmisen suhteesta teknologiaan ja ympäristöön. 

Pekka ja Teija Isorättyä ovat kansainvälisesti tunnettuja ja tunnustettuja taiteilijoita, jotka ovat pitäneet näyttelyitä muun muassa Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. He ovat saaneet useita tunnustuksia myös Suomessa ja ovat olleet muun muassa Ars Fennica 2017 -ehdokkaita. 

28.1.–8.5.2022
Anu Tuomi Väristä

Anu Tuomen (s. 1950) retrospektiivinen näyttely luo katsauksen koloristina tunnetun taiteilijan tuotantoon. Näyttely kokoaa yhteen taiteilijan teoksia aina 1970-luvulta lähtien painopisteen ollessa värikylläisissä maalauksissa muita tekniikoita unohtamatta. Tuomen taiteessa huomio kiinnittyy taiteilijan tarkkasilmäiseen ja hienovaraiseen tapaan nähdä ja kommentoida luontoon ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin liittyviä asioita.  

28.5.–18.9.2022 
Antti Laitinen

Kesällä museon päätilat täyttää Antti Laitisen (s. 1975) soolonäyttely. Videoteokset, valokuvat ja installaatiot rakentuvat fyysiselle toiminnalle ja tuntikausien raskaalle työlle herättäen ajatuksia siitä, mikä on oma suhteemme ympäristöömme. Laitisen työskentelyn lähtökohtana on usein performanssi, ja puulla keskeinen rooli sekä materiaalina että elävänä organismina.