Näyttelyt

Spektri – Sukupuoli ja seksuaalisuus nykytaiteessa 8.10.2021–9.1.2022

Museo ottaa näyttelyllä kantaa yhdenvertaisuuden puolesta ja tuo uusia ääniä aiheesta käytävään keskusteluun.  

Näyttelyssä on teoksia kuudeltatoista taiteilijalta, ja mukana on valokuva- ja videotaidetta, installaatioita, veistoksia ja ryijyjä. Teoksissa käsitellään sukupuolta, identiteetin kehitystä ja syrjinnän kokemuksia, mutta myös vapautumista ja nautintoa sekä läheisyyttä ja huolenpitoa. 

Näyttelyn taiteilijat

Jacob Dahlgren, Minna Havukainen, Jenni Holma, Riikka Hyvönen, Artor Jesus Inkerö, Illusia Juvani, Enni Kalilainen, Teemu Keisteri, Kaisu Koivisto, Aleksi Kolmonen, Heidi Lunabba, Abdullah Qureshi, Emma Sarpaniemi, Noora Schroderus, Anna-Karoliina Vainio ja Eero Yrjölä.

Lue lisääSpektri – Sukupuoli ja seksuaalisuus nykytaiteessa

WAMx 15.10–5.12.
Patricia Domínguez: Green Irises

Patricia Dominquezin installaatio Green Irises (Vihreät Iirikset) koostuu alttarien tapaan sommitelluista videomonitoreista ja esineistä. Installaation keskiössä on videoteos Eyes of Plants (2019), jossa Domínguez yhdistää Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen kulttuuriperintöä ja nykyteknologiaa.

Taiteilija kuvailee teostaan kybernetiikan alttariksi. Videossa esiintyy keraaminen vesiruukku ”jarro pato”, jolla on itkevät kasvot. Teoksen edetessä vesiruukku muuttuu droneksi. Vesiruukku on peräisin Chilen esikolumbiaaniselta ajalta, ajalta ennen espanjalaisten valloittajien saapumista 1500-luvulla. Sen kyyneleet muistuttavat niistä maista ja kansoista, jotka ovat kärsineet siirtomaavaltojen otteessa.

Domínguez yhdistää todellisesta elämästä poimittuja kuva-aiheita ja niistä tekemiään digitaalisia rekonstruktioita. Samalla hän hahmottelee vaihtoehtoisia tulevaisuudennäkymiä ja nykyistä kestävämpää elämäntapaa. Taiteilija käyttää teoksessaan ihmisen ja muiden lajien suhdetta kuvaavia myyttejä ja parantavia rituaaleja. Hän vertaa niitä nykyaikaisiin työhyvinvointiohjelmiin, joita yritykset tarjoavat työntekijöilleen. Teoksen tyylissä yhdistyvät scifi ja etnografinen surrealismi.

Patricia Domínguez (s. 1984, Santiago, Chile) on taiteilija, opettaja ja kaiken elollisen puolustaja. Hän ottaa teoksissaan kantaa siihen, miten uusliberalismi ylläpitää kolonialistisen sorron ja hyväksikäytön kulttuuria. Domínguez hyödyntää nykyteknologiaa vahvistaakseen yhteyttä meitä ympäröivään elolliseen maailmaan. Domínguez on kiinnostunut parantamisesta, kasvien hyödyntämisestä mm. lääkkeenä ja hyvinvointipalveluiden kaupallistamisesta. Hänet on palkittu SIMETRIA-palkinnolla, jonka myötä hän osallistuu Sveitsin Cernissä sijaitsevaan Arts at CERN -residenssiin vuonna 2021. Hän toimii parhaillaan myös etnobotanisen Studio Vegetalista -alustan johtajana.