Näyttelyt

9.9.–4.12.2022
WAMx, Institute of Coexistence: Georg Jagunov

WAMx:n vuoden 2022 sarjan Institute of Coexistence (Yhteiselon instituutti) neljäs näyttely esittelee Georg Jagunovin teoskokonaisuuden Ancylus ja Dana. Siinä taiteilija pohtii, miten nykyhetkessä elävän ihmisen on mahdollisuus löytää yhteys jo miljoonia vuosia olemassa olleen geologisen ja biologisen maailman kanssa.  

Georg Jagunov on työskennellyt viime vuosina biotooppi-installaatioiden parissa. Pienoismaisemat, jotka on rakennettu terraariomaiseen suljettuun tilaan, viittaavat 80 miljoonaa vuotta vanhoihin tanskalaisiin piikivimuodostelmiin, Pohjois-Euroopan jääkauden jälkeiseen maisemaan, esihistorialliseen arkeologiaan ja Tanskan ja Suomen alueiden muinaiseen mytologiaan.   

Installaatioiden kehittely on vaatinut yhteistyötä monien eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Biotoopin sisällä kasveille ihanteellisen valon ja kosteuden määrää säädellään erillisellä ohjelmoinnilla. Installaatioissa olevat kivet ja sammalet Jagunov on kerännyt useista eri paikoista Tanskasta ja Suomesta. Vaeltelu, maisemaan tutustuminen ja installaatioihin sopivien elementtien etsiminen kuuluvat olennaisena osana Jagunovin taiteellista työskentelyä. 

Installaatioidensa avulla Jagunov pyrkii luomaan paikkoja mietiskelylle ja keskittymiselle. Vaikka hän käyttää teoksissaan pääasiassa pohjoiseurooppalaisia aineksia, inspiraation lähteenä ovat japanilaiset zen-puutarhat. Kokonaisuuteen kuuluu myös ääneen luettu kertomus, jonka voi kuunnella kuulokkeilla. Sen kuvaama matka halki ajan ja tilan kuljettaa näyttelyvieraan piilotettuihin geokemiallisiin ulottuvuuksiin ja muinaisen maailman vihreyteen.   

WAMx:n noin 4m2 suuruinen installaatio on kookkain Jagunovin tähän mennessä toteuttamista installaatioista.