Näyttelyt

04.06.–19.09.2021
Anu Pentik - Alussa oli siemen

Anu Pentikin WAMin näyttelysaleihin luoma tilallinen ja kerronnallinen kokonaisuus esittelee hänen uusinta taiteellista tuotantoaan. Laajassa näyttelyssä keramiikka taipuu taidokkaasti elämänkaaren teemojen mukaan leijailevista siemenistä palaneiksi puiksi.

Tonneittain savea ja satoja metrejä hirttä

Halu ja palava innostus kokeilla keramiikan rajoja ovat johdattaneet Pentikin keramiikkatehtaalta suurien installaatioiden pariin, joita on viimeksi ollut esillä Helsingin Taidehallissa vuonna 2017. Taidehallin yleisömenestyksen innoittamana hän on työstänyt WAMissa nähtävää kokonaisuutta yli kahden vuoden ajan. Taiteilijan mukaan teosten tekemiseen on käytetty yli 400 metriä lähes 200 vuotta vanhaa hirttä, 900 kiloa kivitavarasavea, 800 kiloa valusavea sekä 600 kiloa paperiposliinimassaa.

Taival taiteen pariin

Pro Finlandia mitalilla palkitulla Anu Pentikillä (s. 1942) on vaiheikas ja värikäs polku muotoilun ja käyttökeramiikan parista taiteelliseen työskentelyyn, johon hän on keskittynyt viimeisen vuosikymmenen ajan. Posiolla asuva ja työskentelevä taiteilija tarkkailee ympäristöään herkin silmin. Hänen tuotantonsa inspiraation lähteenä ovat Lapin luonnon eläimet, värit ja muodot, mutta ennen kaikkea koetun elämän eri sävyt.

Näyttelyssä nähdään videoteos, jonka Alia Farid on toteuttanut tilaustyönä Sharjahin biennaalille. Kuvatessaan teosta taiteilija matkusti satoja kilometrejä Arabian niemimaan kärjestä Iranin Qešm-saarelle kalastajien uuden vuoden juhlan eli Nowruz Sayyadin aikaan. Kyseisenä juhlapäivänä kaikki kalastustoiminta, joka on kylän tärkein elinkeino, seisahtuu kunnianosoituksena luonnolle.

Alia Faridin essee-elokuvassa vaelletaan perinteisten juhlatraditioiden läpi saarella, joka elää täysin omassa rytmissään ikiaikaisen vuodenkierron mukaan. Juhlinnan keskeltä erottuu erilaisia hahmoja, kuten kameli, hevonen, lintu ja pastorin poika. Rituaaleihin osallistuvien ihmisten kuoro rytmittää kerrontaa, jossa matkataan kyläyhteisöstä aavikolle ja tanssitaan eläinnaamioihin pukeutuneiden hahmojen kanssa. 

Faridin monien muiden teosten tavoin At the Time of the Ebb kuvaa alueen ihmisten elämää ja kulttuuria useiden pienoiskertomusten kautta. Taiteilija poimii kuvaamistaan tilanteista mielikuvituksellisia näkymiä ja luo näin kokonaisuuden, joka huokuu myyttisyyttä ja taianomaista naturalismia. Teos muistuttaa nykyelämän monimuotoisuudesta kuvaten poliittisesti latautuneen raja-alueen ihmisten elämää yllättävästä näkökulmasta. Farid kommentoi teoksellaan kansallisiin ja ideologisiin rajoihin liittyviä kysymyksiä.

Alia Farid

Alia Farid (s. 1985) asuu ja työskentelee Kuwaitissa ja Puerto Ricossa. Hän tuo teoksillaan näkyvyyttä tarinoille, joille vallanpitäjät eivät ole antaneet tilaa. Farid työskentelee poikkitaiteellisesti hyödyntäen ilmaisukeinoinaan kirjoittamista, piirtämistä, elokuvaa, kuvanveistoa ja installaatiota. Häneltä on tulossa soolonäyttelyt St. Louisin nykytaiteen museoon (CAMSTL) vuonna 2022 ja Toronton Power Plant Contemporary Art Galleryyn vuonna 2023.